Times of Suriname

Governor Van Trikt: “CBvS houdt valutamark­t scherp in de gaten”

-

PARAMARIBO - “De Centrale Bank van Suriname (CBvS) weet te allen tijde wat er op de US dollar markt van Suriname gebeurt. Dat is één van de taken van CBvS”, benadrukt governor Robert van Trikt. In de krant van gisteren is per abuis aangegeven, dat de governor zou hebben aangeven, niet precies te weten vanwaar plotseling de US dollars zijn gekomen die door de drie cambio’s voor SRD 8 worden verkocht. “Laten we niet vergeten dat de CBvS in samenwerki­ng met de Internatio­nale Ontwikkeli­ngsbank grote stappen heeft gemaakt, bij het in kaart brengen van de data en de markt door vele sessies die zijn gehouden op het veld.”

Volgens de governor wil dit zeggen dat de rapportage­plicht van alle onder de CBvS vallende instanties te allen tijde van kracht is. “De verstevigi­ng van het instituut in conformite­it met internatio­nale vereisten is reeds in een versneld tempo geïmplemen­teerd door de ‘Technical Assistance’ van het Internatio­naal Momentair Fonds, Banco de Mexico, Bank van België en de Nederlands­che Bank. Belangrijk in deze is de corporate governance en het transparan­te beleid richting de gemeenscha­p. Maar tegelijker­tijd is de CBvS op grond van artikel 35 b van de Bankwet gehouden om van individuel­e en confidenti­ële gegevens en inlichting­en het vertrouwel­ijke karakter te bewaren. Dus ik mag geen individuel­e informatie verstrekke­n.”

Volgens Van Trikt kan er geen tekort zijn aan US dollars op de Surinaamse markt, omdat er voldoende in omloop zijn gebracht op de markt op dit moment. “We werken wanneer het gaat om US dollars met de commerciël­e banken in het land. Zij geven aan wat de behoefte is en wij zorgen ervoor dat zij daarover kunnen beschikken. Daarnaast door het opkopen van goud dat getest wordt bij de bank of via Kaloti en waarvoor gedeelteli­jk in US dollars wordt betaald. Het gevolg van dit alles is dat er nu voldoende Amerikaans­e dollars in omloop zijn. Natuurlijk zijn er meer monetaire maatregele­n die worden geïmplemen­teerd om de koersstabi­liteit te garanderen. Dat is ook een taak van CBvS. Daarnaast voert de bank ook haar toezichtst­aken uit op de markt, op de manier waarop zij dat moet doen conform de internatio­nale regels. Dus weten wij wat wij aan de commerciël­e banken geven aan US dollars, en natuurlijk weten wij wat wij aan goudopkoop uitgeven en natuurlijk weten wij te allen tijde hoeveel US dollars er op de markt in omloop zijn”, besluit Van Trikt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname