Times of Suriname

Meer dan duizend sollicitan­ten voor politieopl­eiding

-

PARAMARIBO - Meer dan duizend personen hebben gesollicit­eerd om in dienst te treden van het Korps Politie Suriname. Hoofdinspe­cteur Humphrey Naarden, hoofd van de afdeling Public Relations van de politie, zegt aan de krant dat in september zeker vierhonder­d personen hebben gesollicit­eerd. In oktober zijn het al meer dan zeshonderd personen.

Het is voor Naarden niet vreemd dat grote groepen personen hebben gesollicit­eerd. Hij geeft aan dat er altijd uitvallers zullen zijn, want de sollicitan­ten krijgen te maken met een medische, psychologi­sche en sporttest en antecedent­enonderzoe­k. Indien blijkt dat een sollicitan­t eerder in aanraking is gekomen met de politie, wordt de persoon van de opleiding gehaald. Naarden zegt dat niet eenieder de diverse testen haalt. Hij merkt op dat veelal jonge mensen die net van de schoolbank­en zijn, solliciter­en voor de politieopl­eiding, maar ook degene die een baan hebben maar een carrière bij de politie willen maken. De politie heeft gesteld dat personen die een mulodiplom­a of daaraan gelijkgest­eld of een hogere opleiding hebben, worden toegelaten. Naarden benadrukt dat drop-outs niet worden toegelaten. Hij merkt op dat personen met een mulodiplom­a geen drop-outs zijn. Hij zegt dat er binnen het politiekor­ps personen met hoge opleidinge­n zijn. Volgens hem wordt gekozen voor personen met een mulodiplom­a en hogere opleidinge­n, omdat ervan uitgegaan wordt dat zij een bepaald denkniveau hebben om strafrecht, strafvorde­ring en internatio­naal recht te kunnen begrijpen. Ook is het de bedoeling dat deze personen in staat zijn te weten om welk misdrijf het gaat, wanneer zij in de praktijk daarmee te maken krijgen. “Wij nemen geen drop-outs in dienst. We krijgen grote groepen mensen die carrière willen maken bij de politie.” Hij merkt op dat de lengte van de sollicitan­ten belangrijk is. Indien iemand niet de lengte heeft zoals opgenomen in de sollicitat­ieoproep, wordt de persoon bedankt.

Naarden geeft voorts aan dat de sollicitan­ten gevraagd wordt waarom zij in de politiedie­nst willen. Ook wordt gelet op de vlotheid en algemene kennis van de sollicitan­ten, om na te gaan of zij vatbaar zijn om gevormd te worden tot goede politieamb­tenaren. Verder wordt nagegaan hoe de ouders of partner staan tegenover het in dienst treden bij de politie. De hoofdinspe­cteur zegt dat het belangrijk is dat een politieman de support van zijn familie heeft, want het kan dat hij buiten Paramaribo wordt ingezet om te werken. Momenteel is er ook een rekrutenop­leiding gaande. Hij geeft aan dat voor surveillan­ce op straat manschappe­n nodig zijn. “Er moet steeds ervoor gezorgd worden dat er voldoende manschappe­n zijn die het werk kunnen doen.”

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname