Times of Suriname

Suriname heeft last van importmala­ria

-

PARAMARIBO - Terwijl Frans-Guyana steen en been klaagt over milieuverv­uiling in Suriname die hem tot last is, heeft Suriname ook zijn eigen zorgpunten als het gaat om problemen die ongewenst de Marowijner­ivier oversteken. Suriname is leider van malariabes­trijding in de regio en is als voorbeeld gesteld in de wereld, maar kreeg vorig jaar toch te maken met iets meer dan 400 gevallen van geïmportee­rde malaria.

De afgelopen drie dagen is breedvoeri­g met de buurlanden gediscussi­eerd over manieren hoe de grensovers­chrijdende malaria in te dammen. Het blijkt steeds weer dat de grootste groep geïnfectee­rden Braziliaan­se goudzoeker­s zijn. De Braziliaan­se overheid is bereid een bijdrage te leveren en is daarom via de ambassade in Paramaribo nauw betrokken geweest bij de speciale meeting die in Paramaribo is gehouden.

“Het Ministerie van Volksgezon­dheid heeft gemeend dat deze workshop moest komen. We vonden het meer dan gepast dat het ook in Suriname zou gebeuren; het land dat eigenlijk nu een voorbeeld is voor de anderen”, zegt Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezon­dheid. De nadruk werd tijdens de bijeenkoms­t vooral gelegd op malaria onder mobiele gemeenscha­ppen zoals kleinschal­ige goudzoeker­s die constant bewegen tussen Suriname, Frans-Guyana, Brazilië en Guyana. Eén van de belangrijk­e acties die momenteel wordt gevoerd, is de Malakit, zelfdiagno­se, die nog in studie is. Dit project staat in de planning om verder ontwikkeld te worden tot een echte interventi­e. De Malakit en malariadia­gnose zijn ontwikkeld voor goudzoeker­s die zich in gebieden bevinden die voor gezondheid­swerkers ontoeganke­lijk zijn. Die kunnen zichzelf testen en behandelen op malaria met de instructie­s in deze kit.

“Door bewuste campagnevo­ering is het aantal malariagev­allen in Suriname nu heel klein. Deze kennis is gedeeld met de partnerlan­den. Suriname is daarom niet voor niets driemaal champion geweest van de Amerikas voor wat betreft malaria-eliminatie”, zegt Jessurun.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname