Times of Suriname

Halloween

-

Halloween, ook genoemd All Hallows’ eve(ning), is de Engelse naam voor allerheili­genavond. Het feest wordt gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheili­gen.

Halloween is een feestdag die vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt. Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes, en roepen “trick or treat” (de keuze gevend tussen een plagerijtj­e uithalen of een versnaperi­ng krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Jonge volwassene­n gaan soms naar Halloweenf­eesten. De naam is afgeleid van Hallow-e’en, ofwel ‘All Hallows’ Eve’, de avond voor Allerheili­gen, 1 november.

In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsa­vond. Dit was een heidens feest, de katholieke kerk maakte er later Allerheili­gen(avond) van. Het feest is in de negentiend­e eeuw door Ierse immigrante­n naar de Verenigde Staten gebracht. In Engeland werd Halloween vooral door de Kelten gevierd.

De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokk­en door voedsel voor het neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen de Britse eilanden binnenviel­en vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen, en ook het eren van de doden.

Het christelij­ke feest Allerheili­gen, de dag waarop alle heiligen van de rooms-katholieke kerk gezamenlij­k worden herdacht, werd in de negende eeuw door paus Gregorius IV vastgestel­d op 1 november. Op 2 november viert de roomskatho­lieke kerk het feest van Allerziele­n ter herdenking van alle gelovige gestorvene­n. Allerheili­gen en Allerziele­n zijn de dagen waarop in de rooms-katholieke kerk wordt stilgestaa­n bij de thema’s sterfelijk­heid, dood en laatste oordeel. De voorbereid­ingen voor beide feesten vinden vaak plaats op allerheili­genavond, die van Allerziele­n ook wel op allerheili­gendag. Ze bestaan vooral uit het bezoek aan kerkhoven en het branden van kaarsen.

Door de protestant­se kerken werden deze feesten in de zestiende eeuw afgeschaft, omdat ze in strijd waren met de reformator­ische leer. In Engeland leefde Halloween sindsdien als een wereldlijk feest voort en het heeft zich van daaruit verder verspreid.

In sommige gebruiken die zich in Engeland rond Allerheili­gen en Allerziele­n ontwikkeld­en, hebben negentiend­e-eeuwse onderzoeke­rs wel overblijfs­elen willen zien van het Keltische nieuwjaars­feest Samhain (einde van de zomer), dat ook op de avond van 31 oktober zou zijn gevierd. Op deze dag speelden, dacht men, het geloof aan de terugkeer van de zielen van overledene­n naar hun vroegere woonplaats­en, en de angst voor de aanwezighe­id van bovennatuu­rlijke wezens een rol. Bewijzen voor deze visie ontbreken echter. Zoals elk feest onderging ook het wereldse halloweenf­eest in de loop der tijd voortduren­d veranderin­gen. In Schotland worden in de negentiend­e eeuw jongeren genoemd als deelnemers aan spelen die lagen in de sfeer van magie en voorspelli­ngen. Weer later werd Halloween vermeld als kinderfees­t.

Door Engelse, Schotse en Ierse immigrante­n werd Halloween in de negentiend­e eeuw in Amerika geïntroduc­eerd. Uit die tijd worden wel kattenkwaa­d en onruststok­erijen door jongeren vermeld. In de twintigste eeuw werd Halloween in Amerika vooral een feest waarbij kleine kinderen als spoken verkleed en met uitgesnede­n pompoenen als lantaarns langs de huizen gingen om te vragen om een traktatie of te dreigen met een grap (trick or treat). Sinds de jaren tachtig neemt de popularite­it van het feest bij volwassene­n echter toe. Ook is er een groeiende belangstel­ling voor de aankleding en versiering van feest en feestgange­rs waarneemba­ar die haar inspiratie vindt in zo groot mogelijke griezeligh­eid. Vanuit Amerika heeft Halloween zich de laatste decennia over heel WestEuropa verspreid, vooral onder invloed van griezelfil­ms, televisies­eries en de commercie. Daarbij wordt de vermeende heidense achtergron­d sterk benadrukt. Het feest wordt voorgestel­d als een Keltisch feest van 2000 tot 5000 jaar oud. Zo wordt ingespeeld op een toenemende ontvankeli­jkheid van het publiek voor magie en new age. (Bron: beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname