Times of Suriname

Amerikaans lagerhuis erkent Armeense genocide en wekt woede Turkije

-

TURKIJE - Het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden heeft de massamoord op Armeniërs door het Ottomaanse Rijk als een genocide erkend. De Turkse minister van Buitenland­se Zaken Mevlüt Çavusoglu noemt het een “beschamend­e beslissing van degenen die de geschieden­is van andere landen uitbuiten voor hun eigen politieke gewin”.

Bij de stemming in het Huis van Afgevaardi­gden was er weinig verdeeldhe­id over de kwestie: liefst 405 parlementa­riërs stemden voor, 11 politici stemden tegen.

Ruim een eeuw geleden kwamen bij een volkerenmo­ord in het toenmalige Ottomaanse Rijk, de voorloper van het huidige Turkije, honderddui­zenden Armeniërs om het leven. Turkije ontkent de genocide en spreekt van een burgeroorl­og waarbij meerdere partijen betrokken waren. Het land reageert woedend als landen overgaan tot erkenning van genocide. De Tweede Kamer kreeg ook de wind van voren toen zij dat begin vorig jaar deed. Er heerst al enige tijd een gespannen sfeer tussen de VS en Turkije. Amerikaans­e parlementa­riërs hebben meerdere malen hun onvrede over de koers van president Donald Trump in Syrië kenbaar gemaakt.

Trump trok de Amerikaans­e strijdkrac­hten terug, wat de

Koerdische bondgenote­n in Noord-Syrië kwetsbaar maakte voor een aanval vanuit Turkije. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan startte de Turkse inval uiteindeli­jk twee dagen later, om een “veilige zone tegen terrorisme” te bewerkstel­ligen.

Dat was tegen het zere been van zijn Amerikaans­e ambtgenoot, die al had gedreigd met sancties als Turkije zou overgaan tot het binnenvall­en van Syrië. Uiteindeli­jk blies Trump de economisch­e maatregele­n tegen Turkije op het laatste moment af, omdat de Turken en Koerden tot een permanente wapenstils­tand kwamen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname