Times of Suriname

Abu Bakr al-Baghdadi: gemaakt en gedood door de CIA

-

Nu Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS uitgeschak­eld is, kan de vreugde in de VS en het Westen niet op. Wat ze er vergeten bij te vertellen is dat deze barbaarse terreurgro­ep een product is van de eigen buitenland­se politiek in de regio.

Het ontstaan van IS

In 2003 vielen de VS en Groot-Brittannië Irak binnen. Van Al Qaeda of andere jihadistis­che terreurgro­epen in de regio was toen nog nauwelijks sprake. Na de invasie werd het VS-leger geconfront­eerd met een hevige opstand. Om die neer te slaan, werden net zoals in Latijns-Amerika doodseskad­ers ingezet, de ‘Salvador optie’ noemden ze dat. Bovendien werden in die vuile oorlog de soennieten en de sjiieten doelbewust tegen elkaar opgezet, de tactiek van verdeel en heers. Het was in die orgie van religieus uitgelokt geweld dat Al Qaeda voet aan de grond kreeg in Irak onder de naam ‘Islamitisc­he Staat van Irak’ (ISI).

Dan kwam de Arabische lente van 2011. Om Khaddafi ten val te brengen, werkte de NAVO samen met de Libyan Islamic Fighting Group (LIFG) onder leiding van Abdelhakim Belhadj, een voormalige leider van Al Qaeda in Libië. Toen het ook in Syrië onrustig werd, stuurde Belhadj honderden gewapende strijders naar Syrië om Assad van de macht te verdrijven. De veiligheid­sdiensten van de VS en

GB werkten mee om Libische wapenarsen­alen te transferer­en naar Syrische rebellen. Vanaf 2012 richtten de VS, Turkije en Jordanië een trainingsk­amp op voor Syrische rebellen in Safawi, in het noorden van Jordanië. Daarbij waren ook Franse en Britse instructeu­rs betrokken. Delen van die rebellengr­oepen zouden zich later aansluiten aan bij ISIS.

In de rangen van Al Qaeda in Irak zaten heel wat Syriërs. Bij het begin van de burgeroorl­og in hun land keerden veel van hen terug naar hun geboortela­nd om het al-Nusrafront op te richten. In april 2013 verklaarde Abu Bakr alBaghdadi, de leider van ISIS, dat zijn groepering en AlNusra gefuseerd waren onder de naam Islamitisc­he Staat van Irak en de Levant (ISIS). Al Qaeda distantiee­rde zich daar echter van en voortaan gingen beide terreurorg­anisaties hun eigen weg.

In dit ‘wespennest’ is ISIS, later IS genoemd, ontstaan en sterk geworden. De terreurorg­anisatie breidde snel uit, veroverde vanaf 2014 heel wat terrein en riep zichzelf uit tot kalifaat in juni van dat jaar. De militaire inlichting­endienst van de VS (DIA) wist al een tijdje dat er plannen bestonden voor zo’n kalifaat. Maar volgens Michael Flynn, voormalig Nationaal Veiligheid­sadviseur onder president Trump, heeft de VS-regering opzettelij­k laten begaan. Zo een kalifaat was een uitstekend­e soennitisc­he buffer om Syrië te verzwakken en de invloed van Iran (sjiitisch) terug te dringen. Graham Fuller, een van de meest gerespecte­erde Midden-Oostenanal­isten en voormalig CIA-agent, windt er geen doekjes om: “Ik denk dat de Verenigde Staten een van de belangrijk­ste makers van ISIS is. De VS heeft de vorming van ISIS niet gepland, maar de destructie­ve interventi­es in het MiddenOost­en en de oorlog in Irak waren de basisoorza­ken van de geboorte van ISIS.”

Niets nieuws onder de zon

Het geflirt van het Pentagon met extremisti­sche islamitisc­he groepering­en is niet nieuw. Herinner je de mudjahedin, vanaf 1979 werden ze gerekrutee­rd, bewapend en getraind door de VS om de communisti­sche regering in Afghanista­n te verdrijven. Rambo 3 van Silverster Stallone, is een Hollywoodv­ersie van deze samenwerki­ng. Het is uit deze mudjahedin-kringen dat later Al Qaeda en Osama Bin Laden zijn voortgekom­en. In de jaren negentig werden de extremisti­sche en nog gewelddadi­ger Talibanstr­ijders de geliefkoos­de partner van Washington in Afghanista­n. Aan die samenwerki­ng kwam een einde toen het duidelijk werd dat de Taliban de belangen van de VS niet langer konden dienen.

Tijdens de burgeroorl­og

in

Joegoslavi­ë (1992-1995) liet het Pentagon duizenden Al Qaeda-strijders overvliege­n naar Bosnië, ter ondersteun­ing van de moslims ter plekke.

In 1996 werd het Bevrijding­sleger van Kosovo (KLA) getraind door officieren van Al Qaeda juist over de grens met Albanië. Gelijktijd­ig was er hulp van Britse en VS-militairen. We hadden het al over de samenwerki­ng van de Libyan Islamic Fighting Group (LIFG) en de NAVO om Khadafi omver te werpen. Na 2011 sloot deze terreurorg­anisatie een alliantie met de islamistis­che rebellen van Mali. Deze laatsten slaagden erin om samen met de Toearegs het noorden van Mali te veroveren gedurende enkele maanden. Dankzij de bombardeme­nten van de NAVO kon de LIFG de wapendepot­s van het Libische leger plunderen. Het zijn deze wapens die jihadis vandaag gebruiken in Syrië, Irak, Nigeria, Tsjaad en Mali. De Financial Times ziet een verband tussen deze gebeurteni­ssen en de geopolitie­ke rivaliteit met China: “de militarise­ring van het Amerikaans­e beleid na 11 september is allang omstreden omdat het in de regio (Afrika) beschouwd wordt als een poging van de VS om de controle over de grondstoff­en te versterken en de snelgroeie­nde commerciël­e rol van China te counteren.”

(DeWereldMo­rgen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname