Times of Suriname

Mensenhand­el wordt vaak verpakt als ‘de kans van je leven’

-

Je zoekt een baan en belandt in de slavernij. Die nachtmerri­e overkomt veel Afrikaanse vrouwen. Er wordt hen een goedbetaal­de baan beloofd maar ze komen terecht in de mensensmok­kel en worden uitgebuit.

Zes jaar geleden kreeg Mary Njambi (niet haar echte naam) lucht van een goedbetaal­de baan, ver weg van haar dorp in Kiambu County, CentraalKe­nia. Ze was toen twintig, een alleenstaa­nde moeder en werkloos.

Njambi: “Mijn beste vriendin vertelde me dat de rijke families in Saoedi-Arabië huishoudhu­lpen nodig hadden. Mijn salaris zou 1000 dollar per maand zijn, met vergoeding van overuren.” Haar vriendin nam haar mee naar een rekruterin­gsbureau in Nairobi, waar Mary’s reis werd georganise­erd zonder dat ze daarvoor hoefde te betalen. Drie maanden later vertrok ze samen met vijftien andere jonge vrouwen richting Saoedi-Arabië.

“Op de luchthaven werden we elk apart opgepikt en werd ik meegenomen naar het huis van mijn werkgever. Van zodra ik binnenkwam, blafte een vrouw me bevelen toe in het Arabisch, ook al verstond ik de taal niet”, vertelt Njambi. Op dat moment was ze zich niet bewust van het feit dat ze was verhandeld.

Kenia sleutelrol in mensenhand­el

Volgens een Amerikaans mensenrech­tenrapport uit juni 2019, het Global Traffickin­g in Persons Report, is Kenia zowel een bron, transitpun­t als einddoel voor mensensmok­kel met het oog op seksuele uitbuiting en dwangarbei­d. Het jaarlijkse rapport klasseert landen in verschille­nde categorieë­n op basis van de inzet van de regeringen om mensenhand­el tegen te gaan. Categorie 1 geeft aan dat de regering voldoet aan de minimum maatregele­n in het kader van de Traffickin­g Victims Protection Act (TVPA) uit 2002. Een land als Kenia zit in categorie 2 en voldoet nog niet aan de normen van de TVPA, maar doet wel wezenlijke inspanning­en om hieraan te voldoen. Tot 2015 stond Kenia nog op de ‘zwarte lijst’ van deze landen, en werd nauw in de gaten gehouden.

“Het strafbaar maken van mensensmok­kel, en het voorzien van hulp aan de slachtoffe­rs, zijn de belangrijk­ste vereisten”, stelt Victor Amugo, officier van justitie in Kilifi Law Courts van de Coastal region, een streek in Kenia die als hub dient voor mensenhand­el naar Somalië.

Jonge vrouwen en meisjes meest kwetsbaar

Een databank over mensenhand­el, de Counter Traffickin­g Data Collaborat­ive, bevestigt dat jongeren en kinderen het meest kwetsbaar zijn voor mensensmok­kel met als voornaamst­e doel seksuele uitbuiting en gedwongen arbeid. Eén op de zes slachtoffe­rs is een kind. Twee derde van de slachtoffe­rs zijn tussen 18 en 29 jaar oud.

Armoede en genderonge­lijkheid zijn factoren die vrouwen en meisjes extra kwetsbaar maken voor mensensmok­kel”, zegt Zuleikha Hassan, parlements­lid in Kwale County. “We moeten op een strijdvaar­dige manier de gemeenscha­ppen ertoe aanzetten om mensensmok­kel die vermomd wordt als ‘de baan van je leven’, te ontmaskere­n en aan te pakken.”

Njambi beschrijft hoe ze minstens 18 uur per dag hard moest werken en op de vloer moest slapen tijdens haar eerste werkdagen. Het escaleerde snel naar fysiek en seksueel geweld. Maanden moest ze werken zonder één vrije dag en zonder loon te krijgen. “Op een dag ging ik op het dakterras staan en dreigde eraf te springen als ze me niet terug naar huis stuurden. Dat heeft gewerkt”, vertelt ze.

In 2013 raakte bekend dat honderden Keniaanse meisjes in nood waren en vastzaten in Saoedi-Arabië.

“De gelukkigen kwamen gekneusd en gehavend thuis. Anderen kwamen terug in een doodskist. In 2014 verbood de Keniaanse regering haar onderdanen om in het MiddenOost­en te gaan werken”, zegt Dinah Mbula (niet haar echte naam), die een rekruterin­gsbureau heeft in Nairobi. De regering trad hard op tegen de bureaus, maar wanhopige mensen bleven hun geluk beproeven in het MiddenOost­en ondanks de horrorverh­alen die de ronde deden.

Slachtoffe­rs behandeld criminelen

als

Een belangrijk­e stap in de strijd tegen mensenhand­el was het Palermopro­tocol uit 2000, officieel het Protocol to Prevent, Suppress and Punish Traffickin­g in Persons, Especially Women and Children. Kenia heeft dit ook onderteken­d.

In 2012 kwam een nationale wet in voege tegen mensenhand­el. Paragraaf 1 van die wet verbiedt mensenhand­el met het oog op seksuele uitbuiting en gedwongen arbeid. Hoewel er nu meer vervolging­en en veroordeli­ngen zijn van mensenhand­elaars in Kenia, zou volgens Amugo dat aantal veel hoger kunnen zijn als de vervolging­en gebeurden in het kader van het verbod op mensenhand­el, eerder dan als inbreuk op immigratie­of arbeidswet­ten, die in mildere straffen voorzien.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname