Times of Suriname

Amnesty: Turkije deporteert Syriërs naar oorlogsgeb­ied

-

In de maanden voor de militaire inval in Syrië heeft Turkije Syrische vluchtelin­gen teruggestu­urd naar oorlogsgeb­ied. Dat stelt de mensenrech­tenorganis­atie Amnesty Internatio­nal op basis van nieuw onderzoek. Verschille­nde vluchtelin­gen beschreven aan Amnesty Internatio­nal hoe de Turkse politie hen sloeg of bedreigde zodat ze documenten zouden onderteken­en waarin ze te kennen gaven vrijwillig naar Syrië te willen terugkeren. “Turkije beweert dat Syrische vluchtelin­gen zelf kiezen om terug te keren naar de conflictzo­ne, maar dat is manifest onwaar”, zegt Anna Shea van Amnesty Internatio­nal. “Ons onderzoek toont aan dat mensen worden voorgeloge­n of gedwongen om terug te keren”.

3,5 miljoen vluchtelin­gen

De afgelopen acht jaar heeft Turkije meer dan 3.6 miljoen vluchtelin­gen opgevangen en daarvoor verdient het land erkenning, zegt Amnesty. “Maar Turkije mag zijn gulheid nu niet als excuus gebruiken om zowel nationale als internatio­nale wetgeving te schenden”, zegt Shea.

Het is volgens de organisati­e moeilijk om het totale aantal deportatie­s te becijferen, omdat ze geen toegang heeft tot officiële statistiek­en. Gebaseerd op tientallen interviews tussen juli en oktober schat Amnesty dat het mogelijk over honderden mensen gaat in de afgelopen maanden. Volgens de Turkse overheid zijn in totaal 315 duizend mensen vrijwillig teruggekee­rd naar Syrië.

“Het is verontrust­end dat de deal tussen Turkije en Rusland deze week het ook heeft over ‘de veilige en vrijwillig­e terugkeer van vluchtelin­gen naar een veilige zone die gecreëerd moet worden’”, zegt Shea. “Terugkeer was tot nu toe allesbehal­ve veilig en vrijwillig. Nu lopen nog eens miljoenen andere Syrische vluchtelin­gen gevaar om teruggestu­urd te worden.” (DeWereldMo­rgen/

Foto:HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname