Times of Suriname

Dit koppel trouwde in een brandend paradijs in Californië: mondkapjes vereist

-

Een oranje gloed, ernstige blik, mondkapjes voor het gezicht. Met een opvallende trouwfoto probeert een kersvers koppel uit Chicago aandacht te vragen voor de verwoesten­de bosbranden die het gebied weer teisteren.

Het was niet de trouwdag waar ze op hadden gehoopt: mooi weer, lekker eten, en vooral: een dag zonder zorgen.

Nee, het liep heel anders voor het liefdespaa­r uit Chicago. Ze moesten op hun trouwdag in Sonoma County hun gasten laten evacueren en het diner op een andere plek houden, vanwege bosbranden die het droge land zoals elk jaar teisteren. Het landelijke gebied waar de bruiloft eigenlijk zou plaatsvind­en, ging in vlammen op.

Ook op andere plekken rond de baai van San Francisco was het zondag en maandag weer raak. Het vuur verspreidd­e zich door de harde wind razendsnel.

Karna Roa, de trouwfotog­raaf die de ceremonie en het diner zou fotografer­en, zag de zorgen en het verdriet van het kersverse echtpaar. En ze besloot daar iets mee te doen. Ze wilde dat in beeld brengen. Het resultaat is een trouwfoto waarop het echtpaar mondkapjes draagt. “Op de achtergron­d geen Hawaiiaans­e zonsonderg­ang”, zegt Karna over de foto, “maar verwoesten­d vuur.”

Verwoesten­de bosbranden, aangewakke­rd door harde windstoten, grepen de afgelopen dagen om zich heen in Californië. De gouverneur van de Amerikaans­e staat heeft daarop de noodtoesta­nd uitgeroepe­n. Ten noorden van San Francisco zijn 180 duizend mensen opgeroepen om te vertrekken.

Tienduizen­den huizen verspreid over de staat worden bedreigd door het vuur. Uit voorzorg zaten een miljoen mensen maandag al zonder stroom. Leverancie­rs hebben de elektricit­eit afgesloten uit angst dat beschadigd­e stroomdrad­en nieuwe branden kunnen veroorzake­n. In totaal komen bijna 2,7 miljoen mensen zonder stroom te zitten.

Karna zegt dat dit de vierde bruiloft is in drie jaar die ze fotografee­rt en die werd verstoord door bosbranden. Regionale nieuwsmedi­a schrijven dat de situatie die Karna fotografee­rde misschien wel ‘het nieuwe normaal’ wordt in San Francisco. Gevreesd wordt namelijk dat de bosbranden alleen nog maar vaker zullen voorkomen, door de opwarming van de aarde. De branden in Californië zijn niet nieuw, ze keren vaak terug, maar dat ze zó snel terugkeren naar plekken waar ze eerder zijn geweest is een nieuw fenomeen, schreef de Volkskrant al eerder.

Karna plaatste haar foto op

en verschille­nde buitenland­se media namen hem over. Daar is de fotograaf alleen maar blij mee.

“Het is goed dat hier aandacht voor komt.”

In Californië is een groot evacuatiep­lan opgestart. In de Bay Area, in het noorden van de staat, zijn 180 duizend mensen opgeroepen te vertrekken. Een besluit dat niet gemakkelij­k wordt genomen, benadrukt gouverneur Gavin Newsom: “Mensen moeten luisteren naar de experts. Wanneer we zeggen dat je moet vertrekken, moet je vertrekken.”

Sommigen deden dat halsoverko­p in het holst van de nacht.

(MSN)

 ??  ?? Instagram,
Instagram,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname