Times of Suriname

BGA formuleert eenduidig engagement­plan voor samenwerki­ng met inheemse en tribale volkeren

-

PARAMARIBO – Het Bureau Genderaang­elegenhede­n (BGA) stelt in overleg met Inheemse en Tribale Volkeren (ITP’s), een document op voor eenduidige benadering van en samenwerki­ng met gemeenscha­ppen in het binnenland. Het doel van dit document is dat ontwikkeli­ngsprogram­ma’s die worden uitgevoerd in de woongebied­en van de ITP’s, zo effectief mogelijk zijn door ook rekening te houden met aspecten van gendergeli­jkheid.

Begin november zijn bijeenkoms­ten gehouden waarbij verschille­nde overheidso­rganisatie­s en niet-gouverneme­ntele organisati­es, met elkaar van gedachten hebben gewisseld over dit onderwerp. Organisati­es die reeds projecten uitvoeren in het binnenland hebben hun ‘engagement’-strategie gepresente­erd. Sharon Saridjan van het BGA zegt dat het document zal dienen als aanvulling op de bestaande strategieë­n, alsook een leidraad zal zijn voor organisati­es die er geen hebben. Dit meldt het ministerie in een persberich­t. Eerder dit jaar heeft het BGA het beleidsdoc­ument ‘Gendervisi­e 2012-2035’ gelanceerd. Hierin is een nieuw prioriteit­sgebied opgenomen: Milieu en Klimaatver­andering in relatie tot gender. De meeste projecten die op dit vlak worden uitgevoerd, vinden plaats in het binnenland. Het document moet ervoor zorgen dat de projecten die worden uitgevoerd, geen negatieve gevolgen hebben op de mannen, vrouwen en kinderen in de gebieden. “Wij weten allemaal dat mannen en vrouwen verschille­nde rollen hebben in gemeenscha­ppen die door cultuur, opvoeding en leefwijze worden aangestuur­d. Als wij vergeten beide rollen mee te nemen, de belanghebb­enden te horen en te betrekken, dan kan de duurzame impact van projecten verloren gaan of zelfs averechts werken”, zegt Saridjan. Het streven is om het document op 10 december, de Dag der Mensenrech­ten, uit te geven. De samenstell­ing geschiedt in samenwerki­ng met de Vereniging van Inheemse Dorpshoofd­en in Suriname en de Vereniging van Marrongeme­enschappen in Suriname.

Het document wordt uitgebrach­t in de vorm van een stripverha­al, zodat het toegankeli­jk is voor verschille­nde organisati­es, gemeenscha­ppen en andere belanghebb­enden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname