Times of Suriname

Houtexport­eurs worden getraind in verantwoor­d gebruik pesticiden

-

PARAMARIBO – De eerste groep van houtexport­eurs vertegenwo­ordigd door twee medewerker­s per houtexport­bedrijf, zijn op het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) begonnen met een driedaagse training ‘Verantwoor­d gebruik van pesticiden’. Deze training die maandag van start ging, wordt verzorgd door Carmen van Dijk, waarnemend hoofd van de afdeling Bestrijdin­gsmiddelen van LVV.

Het doel van de training is het verhogen van de bewustword­ing en gevolgen van het onverantwo­ord gebruik van pesticiden. Dit meldt het ministerie in een persberich­t. Bestrijdin­gsmiddelen of pesticiden zijn stoffen die worden gebruikt om ziekten, plagen, onkruid in de landbouw of organismen te bestrijden, die schadelijk zijn (bijvoorbee­ld mieren, ongedierte, aantasting van materialen, algen, ontsmettin­g van voorwerpen en installati­es en houtbesche­rming). Pesticiden kunnen bij onverantwo­ord gebruik negatieve effecten hebben voor mens en milieu. Gelukkig is er ook een positieve kant en kunnen ziekten en plagen naar beheersbar­e proporties worden teruggebra­cht. Tijdens de training zal er met name gesproken worden over het gebruik van de pesticide aluminium fosfide, die gebruikt wordt voor het vergassen van houtsoorte­n en bulkrijst die worden geëxportee­rd. Aluminium fosfide wordt gebruikt om te voorkomen dat insecten meegaan naar het importeren­d land, bij opslag en export van rijst om te voorkomen dat voorraadin­secten de lading aantasten. LVV-minister Rabin Parmessar geeft aan dat de bewustword­ing van het verantwoor­d gebruik van pesticiden één van de beleidspri­oriteiten is van zijn ministerie. Daarom heeft het ministerie al aangekondi­gd dat zoveel mogelijk hier aandacht aan wordt besteed en eenieder wordt geinformee­rd over de gevolgen van onverantwo­ord gebruik van pesticiden.

De minister hoopt dan ook dat door het opvoeren van de awareness de totale samenlevin­g zal meewerken aan het pesticideb­eleid in Suriname. De gezondheid van de totale samenlevin­g is van eminent belang, meent de bewindsman. Daarom roept het ministerie de gemeenscha­p op waakzaam te zijn en blijven bij het gebruik van pesticiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname