Times of Suriname

Staat in hoger beroep tegen uitspraak over terughalen 56 IS-kinderen

-

DEN HAAG - De Nederlands­e Staat gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag die bepaalde dat het kabinet zich moet inspannen om 56 kinderen van IS-vrouwen vanuit Syrië naar Nederland te halen, schreef minister van Justitie Ferd Grapperhau­s gisteren in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister roept de uitspraak vragen op over aspecten die “mogelijk onvoldoend­e zijn meegewogen”. Als voorbeeld noemt hij de internatio­nale betrekking­en. In totaal spanden 23 vrouwen een kort geding aan tegen de Staat, omdat zij en hun kinderen in de kampen in acuut gevaar zouden zijn. De rechtbank erkende maandag dit gevaar en sprak van een “schrijnend­e situatie”.

In het geval van de vrouwen geldt echter dat zij alleen teruggehaa­ld moeten worden als de Koerden, die de regie over de kampen hebben, de kinderen alleen samen met hun moeders laten gaan.

“De vrouwen hebben niet het zelfstandi­ge recht om naar Nederland teruggehaa­ld te worden, omdat zij met hun volle verstand zijn afgereisd naar Syrië en zich hebben aangeslote­n bij IS, een terroristi­sche organisati­e”, aldus de rechtbank.

Het kabinet wil dat de vrouwen in de regio worden berecht en de rechtbank vindt dat Nederland het recht heeft om uit te vinden of dat eventueel mogelijk is. De rechtbank zei ook dat Nederland niet gedwongen kan worden om de kinderen te repatriëre­n, omdat het in Syrië wel degelijk gevaarlijk is door de instabiele situatie in het land. Wel moet Nederland zich hiervoor inspannen. “De Staat hoeft geen onnodige veiligheid­srisico’s te nemen, maar moet wel alle mogelijkhe­den die er zijn - zoals de door de Amerikanen geboden hulp – benutten”, aldus de rechtbank.

Dat komt erop neer dat de Nederlands­e regering alles moet doen wat in haar macht ligt. Als de overheid zegt dat het niet mogelijk is, dan moet worden bewezen dat er alles aan gedaan is.

Dat betekent volgens advocaat André Seebregts, die het merendeel van de eisers bijstaat, dat Nederland binnen de gestelde termijn van veertien dagen contact moet opnemen met de Koerden, dan wel de Amerikanen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname