Times of Suriname

EU eist einde aan politieke rechtspraa­k Turkije

-

INDONESIË - Een 24-jarige student heeft gisteren een zelfmoorda­anslag gepleegd bij het hoofdkwart­ier van politie in de Indonesisc­he stad Medan op het eiland Sumatra. Volgens de politie gaat het om een zogeheten ‘lone wolf’, die alleen handelde. De aanslagple­ger overleed. Zes mensen raakten bij de aanval gewond, onder wie vier politieage­nten en twee burgers. Forensisch onderzoek moet onder meer uitwijzen wat voor explosieve­n zijn gebruikt. “Alle gevonden stukjes zijn naar een laboratori­um gebracht. Die moeten uitwijzen om wat voor bom het ging”, meldde de politie. Er wordt ook onderzocht of de student banden had met geradicali­seerde terreurbew­egingen.

Politiebur­eaus in Indonesië zijn geregeld doelwit van aanslagen. In augustus werden militanten neergescho­ten en gearrestee­rd die politieage­nten aanvielen bij een bureau in de stad Surabaya. De overheid kwam al met aangescher­pte antiterror­ismewetten na aanslagen door Jamaah Ansharut Daulah (JAD), een aan Islamitisc­he Staat gelieerde terreurgro­ep.

(De Telegraaf)

BELGIË - De geloofwaar­digheid van de rechtspraa­k in Turkije is verder aangetast door de arrestatie van de journalist Ahmet Altan. Volgens Brussel is die het gevolg van politieke bemoeienis. “Deze inmenging moet stoppen”, waarschuwt de buitenland­dienst van de Europese Unie in een verklaring.

Altan werd opgepakt in zijn huis in Istanbul op grond van een rechtelijk arrestatie­bevel. Hij was net een week op vrije voeten, nadat hij ruim drie jaar van een straf van 10,5 jaar had uitgezeten, na een veroordeli­ng wegens steun aan het netwerk van de in de VS verblijven­de islamitisc­he geestelijk­e Fethullah Gülen. Die zat volgens Ankara achter de poging tot staatsgree­p in 2016. De aanklager was het niet eens met de vrijlating, waarop de rechter Altan opnieuw liet arresteren omdat hij vluchtgeva­arlijk zou zijn.

Volgens de EU schaadt het gebrek aan geloofwaar­dige redenen voor zijn hernieuwde gevangensc­hap de Turkse rechterlij­ke macht. De unie wijst er daarbij nog eens op dat ze zich altijd heeft verzet tegen de aanhoudend­e erosie van de persvrijhe­id in Turkije, en in het bijzonder het hoge aantal journalist­en dat daar in de gevangenis zit.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname