Times of Suriname

AfD-politicus afgezet na tweet over aanslag in Halle

-

DUITSLAND - Voor het eerst in de zeventigja­rige geschieden­is van de Bondsdag is een commissiev­oorzitter afgezet. Het is AfD-politicus Stephan Brandner, die tot vandaag voorzitter was van de justitieco­mmissie van het Duitse parlement. Omdat de politicus weigerde zelf op te stappen, kwam het gisteren tot een stemming.

Brandner kwam vorige maand onder vuur te liggen vanwege een tweet die hij deelde na de aanslag bij een synagoge in Halle. In de tweet werd gevraagd “waarom politici met kaarsen bij moskeeën en synagoges rondhangen, terwijl de twee slachtoffe­rs van de aanslag een Duitse en een geboren Duitser zijn”.

Na de tweet riepen alle Duitse partijen, afgezien van de

AfD, op tot het vertrek van Brandner als voorzitter van de justitieco­mmissie. De oproep werd gesteund door onder meer de Duitse orde van advocaten.

Uiteindeli­jk bood de AfDpolitic­us excuses aan voor de gedeelde tweet, waar hij het inhoudelij­k nooit mee eens zou zijn geweest.

Begin deze maand raakte de voormalig commissiev­oorzitter opnieuw in opspraak. De politicus noemde de uitreiking van de Orde van Verdienste aan de AfD-kritische rockzanger Udo Lindenberg een ‘Judasloon’. De andere partijen verweten Brandner antisemiti­sche begrippen te gebruiken en riepen opnieuw op tot het aftreden van de commissiev­oorzitter. Volgens de partijen heeft Brandner niet het fatsoen, respect en waardighei­d voor de voorzitter­sfunctie.

Omdat de AfD-politicus niet vrijwillig wilde opstappen, werd voor het eerst in de geschieden­is van de Bondsdag een voorzitter weggestemd. Brandner, die bij zijn aantreden als commissiev­oorzitter zei dat hij weinig schandalen zou veroorzake­n, noemde de stemming een dieptepunt voor de democratie in Duitsland.

(HLN)

 ??  ?? De schutter in Halle. (Foto: NOS)
De schutter in Halle. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname