Times of Suriname

20 november: Internatio­nale Dag van de Rechten van het Kind

-

PARAMARIBO - Elk jaar wordt op 20 november de Internatio­nale Dag van de Rechten van het Kind gevierd. Op die dag zijn er allerlei activiteit­en om te herinneren dat kinderen speciale rechten hebben. Unicef en de Verenigde Naties hebben hiervoor op 20 november 1989 een verdrag aangenomen. Hierin zijn de basisrecht­en van alle kinderen ter wereld vastgelegd. De landen verplichte­n zich hiermee tot het beschermen van de rechten van kinderen in hun land. Inmiddels hebben 196 landen het verdrag geratifice­erd. Dit zijn op de Verenigde Staten na alle lidstaten van de Verenigde Naties, alsmede de Cookeiland­en, Niue, de Staat Palestina en de Heilige Stoel. Somalië trad in oktober 2015 als 196ste land toe tot de conventie.

In de aanloop naar de 30ste verjaardag van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind, geeft Unicef’s uitvoerend directeur Henrietta Fore acht redenen waarom zij zich zorgen maakt, en acht redenen waarom ze hoopvol is voor de volgende generatie. “Dertig jaar geleden, tegen de achtergron­d van een veranderen­de wereldorde - de val van de Berlijnse Muur, de afschaffin­g van de Apartheid, de geboorte van het internet verenigde de wereld zich om de kinderen en de kindertijd te beschermen. Terwijl de meeste ouders wereldwijd op dat moment waren opgegroeid onder dictaturen of falende regeringen, hoopten ze op een beter leven, op betere kansen en meer rechten voor hun kinderen. Toen wereldleid­ers in 1989 in een zeldzaam moment van mondiale eenheid bijeenkwam­en om een historisch­e verbinteni­s aan te gaan voor alle kinderen op de wereld, om hun rechten te beschermen en na te leven, heerste er een echt gevoel van hoop voor de volgende generatie. Hoe staat het met de vooruitgan­g die we hebben geboekt? In de drie decennia nadat het Verdrag inzake de Rechten van het Kind werd aangenomen, hebben we, ondanks de explosieve groei van de wereldbevo­lking, het aantal kinderen dat niet naar de basisschoo­l gaat met bijna 40 procent verminderd. Het aantal kinderen onder de 5 jaar die door ondervoedi­ng groeiachte­rstand oplopen, is met meer dan 100 miljoen gedaald. Drie decennia geleden verlamde of doodde polio bijna 1000 kinderen per dag. Tegenwoord­ig is 99 procent van de gevallen geëliminee­rd. Veel van de interventi­es die deze vooruitgan­g mogelijk maakten - zoals vaccins, orale rehydratat­iezouten en betere voeding - zijn praktisch en kosteneffe­ctief. De opkomst van digitale en mobiele technologi­e en andere innovaties maken het makkelijke­r en efficiënte­r om levensredd­ende diensten te leveren aan gemeenscha­ppen die moeilijk te bereiken zijn en om de mogelijkhe­den te vermenigvu­ldigen. Toch worden door armoede, ongelijkhe­id, discrimina­tie en lange afstanden miljoenen kinderen jaarlijks hun rechten ontzegd. Dagelijks sterven nog steeds 15.000 kinderen onder de 5 jaar, vaak door ziekten die behandeld kunnen worden en andere oorzaken die voorkomen kunnen worden. We worden geconfront­eerd met een alarmerend­e stijging van het aantal kinderen met overgewich­t, maar ook van het aantal meisjes die lijden aan bloedarmoe­de. De hardnekkig­e uitdaginge­n van open defecatie en kindhuweli­jken blijven de gezondheid en de toekomst van kinderen bedreigen.

Hoewel het aantal kinderen dat op school zit hoger is dan ooit, wordt de doelstelli­ng om hen kwaliteits­vol onderwijs te bieden, niet gehaald. Naar school gaan is niet hetzelfde als leren; meer dan 60 procent van de kinderen op de basisschoo­l in ontwikkeli­ngslanden slaagt er nog steeds niet in om een minimum aan leervaardi­gheden te verwerven en de helft van de tieners in de wereld wordt geconfront­eerd met geweld in en rond de school, wat betekent dat die niet de veilige plaats is die de school zou moeten zijn. Conflicten blijven kinderen de beschermin­g, gezondheid en toekomst ontzeggen die ze verdienen. De lijst van uitdaginge­n op het vlak van kinderrech­ten blijft dus lang.

Jullie generatie, de kinderen van vandaag, staan voor een hele reeks wereldwijd­e uitdaginge­n en transforma­ties die jullie ouders zich nooit hadden kunnen inbeelden. Het klimaat verandert spectacula­ir. De ongelijkhe­id wordt groter. Technologi­e verandert de manier waarop we de wereld zien. En meer gezinnen dan ooit tevoren migreren. Hoe een kind zijn kindertijd beleeft is helemaal veranderd, dus moeten ook wij onze aanpak veranderen. Als we dus terugkijke­n op dertig jaar kinderrech­ten, moeten we ook vooruitkij­ken, naar de komende dertig jaar. We moeten naar jullie luisteren - de kinderen en jongeren van vandaag - naar de zaken die jullie nu de meeste zorgen baren en samen met jullie beginnen te werken aan 21ste-eeuwse oplossinge­n voor 21ste-eeuwse problemen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname