Times of Suriname

Brandweer zet zich schrap

-

AUSTRALIË - In en rond de Australisc­he miljoenens­tad Sydney hangt een dikke, giftige nevel, afkomstig van de vele bosbranden die nu al weken de deelstaat New South Wales teisteren. De luchtvervu­iling in de stad bereikt volgens officiële cijfers een gevaarlijk niveau, met pieken fijnstof die vooral in sommige stadsdelen tot wel 20 keer hoger lagen dan in Jakarta of Beijing.

Ook hangt er een doordringe­nde brandlucht in de stad: rook van een grote brand op Gospers Mountain ten noordweste­n van de stad wordt door de wind de stad ingeblazen. Inwoners krijgen het advies om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Wie toch naar buiten moet, wordt geadviseer­d een masker te dragen dat mond en neus bedekt. Zware fysieke inspanning­en worden afgeraden, vooral voor wie last heeft van astma of andere ademhaling­sproblemen. De premier van New South Wales, Gladys Berjiklian, vraagt iedereen “op de hoede te blijven”.

Sinds de start van het bosbranden­seizoen kwamen in New South Wales al zes mensen om het leven. Honderden huizen gingen in vlammen op. De komende dagen is er geen verbeterin­g in zicht. Verwacht wordt dat het kwik op vele plaatsen rond de 40 graden Celsius zal schommelen, wat gecombinee­rd met een droge lucht en windsnelhe­den van 65 kilometer per uur en meer, het risico op nieuwe branden doet toenemen.

Op dit moment woeden er nog meer dan vijftig bosbranden in de oostelijke Australisc­he staat, waarvan er 28 nog niet onder controle zijn. Meer dan 1.400 brandweerl­ieden - onder wie extra mankracht uit Nieuw-Zeeland - bestrijden de branden. De bosbrand die Sydney het dichtst is genaderd, ligt zo’n 100 kilometer ten noordweste­n van de stad en legde al 138.000 hectare in de as, waaronder ook een gedeelte van het Wollemi National Park.

“Meer dan 1.3000 brandweerl­ieden blijven deze branden ook vannacht nog bestrijden, aangezien er ook morgen heet, droog en winderig weer voorspeld is”, klinkt het bij de Rural Fire Service van New South Wales.

Maandag bestreed de brandweer nog een vuurlijn van in totaal zo’n 6.000 kilometer, dat is even ver als een retourtje Sydney-Perth of de afstand van Brussel naar Karachi in Pakistan in vogelvluch­t.

Vandaag wordt dan ook nog een zware dag voor de stad en de regio, zegt Rob Rogers van de Rural Fire Service van New South Wales. De brandweerl­ieden zijn volgens hem “volledig gefocust” op het voorkomen van verder verlies van levens en eigendomme­n en hij waarschuwt iedereen om alert te blijven. “Ook al is er geen catastrofi­sch gevaar meer, het gaan nog wel een paar zware dagen worden”, klinkt het. Hij raadt de mensen aan een veiligheid­splan te hebben en preventiev­e maatregele­n te nemen, zoals het schoonmake­n van de goten, zodat bijvoorbee­ld droge bladeren daar geen vlam kunnen vatten.

In totaal zijn al meer dan 1.6 miljoen hectare land afgebrand, dat is meer dan in het hele bosbranden­seizoen 1993-1994.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname