Times of Suriname

Regulering backtrack een feit Politie en militairen voeren verscherpt­e controle uit

-

NICKERIE - De verscherpt­e controle bij de backtrack in Nickerie, de illegale oversteekp­laats met Guyana langs de Corantijnr­ivier, is sinds vrijdag een feit. Minister Stewart Getrouw van Justitie en Politie heeft het sein daarvoor gegeven. Samen met commissari­s Retitia Forster, de commandant regio West van het Korps Politie Suriname, en Edmond Lehman, de commandant van het Nationaal Leger West, knipte hij het lint van twee kantoorcon­tainers door. De containers zullen dienen als kantoor voor de politie en de militairen die daar gestatione­erd zijn. Getrouw was samen met Ronny Benschop, zijn collega van Defensie, getrokken naar het rijstdistr­ict.

Getrouw zegt dat de politie, het Nationaal Leger, de douane en overige diensten aanwezig zullen zijn bij de backtrack. “Het gaat om een verscherpt­e controle. Backtrack is zeer ruim, we gaan het niet volledig kunnen afsluiten, maar de basis is gelegd”, zegt Getrouw. Vooralsnog zullen de politie en de militairen 24 uur per dag op de locatie controle uitvoeren. Andere diensten zoals de ministerie­s van Volksgezon­dheid en Landbouw, Veeteelt en Visserij worden ook betrokken. Getrouw merkt op dat niet voorbij mag worden gegaan aan de afspraken die binnen de Caricom zijn gemaakt.

De controle op de backtrack houdt in dat degene die zich niet kan identifice­ren bij aankomst of vertrek, op dezelfde manier zal moeten vertrekken. De mensen die zich wel kunnen identifice­ren, zullen volgens de bewindsman wel worden afgehandel­d. Forster zegt aan de krant dat de Immigratie­dienst en de douane op een nader te bepalen tijdstip ook deel zullen uitmaken van de controle bij de backtrack. Ze geeft aan dat passagiers die uit Guyana komen, gecontrole­erd zullen worden door de politie. “Wij zullen nagaan of men vlees, visproduct­en, groente, fruit en zaden met zich meebrengt. Die zullen we in beslag nemen.” Die producten mogen volgens Forster niet via de backtrack naar binnenkome­n, maar via Southdrain, de legale plaats om het land binnen te komen en te verlaten, omdat de Immigratie en overige diensten daar gehuisvest zijn. Forster benadrukt dat wanneer de overige diensten ook aanwezig zullen zijn bij de backtrack het wel zal zijn toegestaan deze goederen mee te nemen. “Passagiers die aankomen, moeten hun bescheiden in orde maken en moeten zich kunnen legitimere­n met een paspoort of identiteit­skaart. Zij die willen doorreizen naar Paramaribo zullen naar Southdrain moeten om hun document te laten afstempele­n.” AL

Traditiege­trouw zijn bij het monument Bastion Veere 8 december 1982 bloemen en kransen gelegd door familieled­en en vrienden van de slachtoffe­rs van 8 december 1982. Het was gisteren ook precies tien jaar geleden dat dit monument werd onthuld door voormalig president Ronald Venetiaan. (Foto: Johan de Randamie)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname