Times of Suriname

“De strijd zetten wij voort”

Nabestaand­en 8 december:

-

PARAMARIBO – “De strijd zetten wij voort, want ondanks dat er vonnis is gewezen in het 8-Decemberst­rafproces, is het nog niet voorbij. De hoofdverda­chte en andere daders lopen nog vrij rond. Dus als er nu verzet komt of hoger beroep, of als men weer zal sleutelen aan de Amnestiewe­t of gratie toepast, wij gaan door totdat bestraffin­g heeft plaatsgevo­nden, want dan alleen zal hetgeen de nabestaand­en nu al 37 jaar op wachten, zijn voltooid”, zei Rani Sohansing gisteren tijdens de jaarlijkse herdenking­sdienst voor de slachtoffe­rs van 8 december 1982 in St Alfonsiusk­erk.

“Gods molen maalt langzaam maar zeker. Vrouwe Justitia heeft rechtgespr­oken en met het vonnis van 29 november 2019 was het wachten voor de nabestaand­en die al 37 jaar op gerechtigh­eid wachtten eindelijk voorbij”, zei Sohansing. In haar toespraak gaf zij ook een uiteenzett­ing van het 8-Decemberst­rafproces dat 12 jaar heeft geduurd en vertelt zij wat er allemaal in de afgelopen jaren is gebeurd vanaf de aanvang van het proces tot en met de veroordeli­ng. “Wij hebben na 37 jaar mogen zien dat de rechtsstaa­t leeft en overeind staat in het land. Daarvoor zijn trouwens de 15 slachtoffe­rs ook gestorven: voor behoud van democratie en rechtsstaa­t in het land”, zegt Sohansing. Volgens haar is het primaire doel van berechting en veroordeli­ng altijd waarheidsv­inding geweest. “Gaande het proces zijn wij een heleboel dingen te weten gekomen. Zo weten wij nu dat de moord op de 15 mensen een van te voren kalm beraden plan was en dat de slachtoffe­rs niet op de vlucht waren toen er op ze werd geschoten”, vertelt Sohansing. Volgens haar zijn de nabestaand­en hierdoor in ieder geval ‘gerustgest­eld’ om eindelijk erachter te komen wat hun dierbaren in de nacht van 7 op 8 december 1982 in hun laatste uren precies hebben meegemaakt.

Ook Sunil Oemrawsing­h bedankte namens de nabestaand­en enkele personen die hen door de jaren heen altijd hebben ondersteun­d, maar intussen zijn komen te overlijden. Onder anderen noemde hij Ilse Lababi, Freddy Kuisland en Fred Derby. Daarnaast bedankte hij ook Karel Choennie en het RK-bisdom, Betty Goede en Hugo Essed, de advocaat van de nabestaand­en in het 8-Decemberst­rafproces.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname