Times of Suriname

Internatio­nale Dag tegen Corruptie

-

De Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties heeft 9 december ingesteld als de Internatio­nale Dag tegen Corruptie (Internatio­nal AntiCorrup­tion Day).

Corruptie is het politieke, sociale of economisch­e verschijns­el waarbij iemand in een machtsposi­tie deze misbruikt ten einde zichzelf of anderen ongeoorloo­fde gunsten te verlenen, in het laatste geval vaak in ruil voor wederdiens­ten of als vriendendi­enst. Baksjisj is een term die veel in India en het MiddenOost­en wordt gebruikt.

Men kan op verschille­nde wijzen onderschei­d maken tussen verschille­nde soorten corruptie:

Naar hoedanighe­id van de omgekochte of corrupt handelende persoon kan men enerzijds een onderschei­d maken tussen publieke en private corruptie, al naargelang de omgekochte persoon een positie bij de overheid of bij een ondernemin­g heeft. Anderzijds is er het onderschei­d tussen actieve en passieve corruptie. Passief is de aangesteld­e die zich laat betalen om zijn macht of bevoegdhei­d foutief aan te wenden. Actief is de burger of de klant die de steekpenni­ng betaalt. Dat is nog niet hetzelfde als degene die het initiatief neemt; de steekpenni­ng kan gevraagd, geëist of zelfs afgeperst worden door de functionar­is, maar het initiatief kan ook van de burger komen en stilzwijge­nd aangenomen worden.

Naar omvang kan men kleine en grote corruptie onderschei­den. Kleine corruptie omvat kleine vaak voorkomend­e misstappen. Grote corruptie omvat grote schandalen waarbij belangrijk­e personen of ondernemin­gen betrokken zijn. Naar frequentie onderschei­dt men incidentel­e corruptie die eenmalige misstappen omvat. Bij endemische corruptie komt het zo vaak voor dat het als het ware in het systeem is ‘ingebakken’. Wanneer een land endemisch corrupt is, is het vrijwel niet mogelijk iets te bereiken zonder toe te geven aan corruptie. Landen waar dit het geval is scoren zeer laag op de ‘Transparen­cy Internatio­nal corruptie-index’.

Naar het soort gedrag is in verreweg de meeste gevallen sprake van openlijke of verkapte omkoping en bestaan veel soorten misstappen die als corruptie kunnen gelden. Ook kan er sprake zijn van een combinatie van meerdere illegale gedraginge­n.

Een voorbeeld van omkoping is wanneer iemand een docent een geldbedrag betaalt zodat diens zoon een goed rapport krijgt. De wederprest­atie kan overigens eveneens in natura zijn. Soms wordt er een wederdiens­t gepresente­erd om te verbloemen dat het om omkoping gaat; genoemde docent kan bijvoorbee­ld tegen betaling naschoolse bijles aanbieden en de kinderen die deze bijles bijwonen betere cijfers geven.

Een voorbeeld van verduister­ing is een wethouder, verslaafd aan gokken, steelt uit de gemeenteka­s om dit te bekostigen. Van fraude kan sprake zijn wanneer een ambtenaar sjoemelt met een vergunning­saanvraag van een familielid om deze goedgekeur­d te krijgen.

Men praat over nepotisme wanneer bijvoorbee­ld een grootaande­elhouder de directie onder druk zet om zijn zoon, 20 en zonder werkervari­ng, tot hoofd Marketing te benoemen. Een voorbeeld van witwassen is als een hoge ambtenaar zijn door omkoping verkregen geld witwast via overheidsp­rojecten of anderen hier tegen betaling mee helpt. Illegale overheidss­teun. Bijvoorbee­ld: een overheidsa­mbtenaar kent een bedrijf (wellicht tegen betaling) subsidie toe terwijl het hier eigenlijk geen recht op heeft. Machtsmisb­ruik. Bijvoorbee­ld: een legeroffic­ier verhuurt voor zijn eigen gewin dienstplic­htigen als goedkope werkkracht­en aan lokale bedrijven.

Chantage. Een politieage­nt eist in ruil voor zijn stilzwijge­n geld en seksuele diensten van een prostituee. Zogenaamde ‘incentive payments’ (prikkelbet­alingen) vormen een grijs gebied. Dit zijn extra betalingen voor de snellere afhandelin­g van een verplichte of toegezegde dienst. Omdat hier sprake is van oneerlijke behandelin­g (wie meer betaalt komt sneller aan de beurt) kan dit eveneens gezien worden als corruptie. Vaak worden deze betalingen gepresente­erd als gebruikeli­jk: “Het is in Nederland gebruikeli­jk om voor de aanvraag van deze vergunning standaard USD 100 bovenop de leges bij te betalen.” Een verwant verschijns­el is het betalen van sleutelgel­d bij het huren van een woning.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

advertenti­e

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname