Times of Suriname

Inheemse mannen gedood bij drive-by in Braziliaan­se Amazone

-

BRAZILIË - Twee inheemse mannen zijn gisteren vanuit een auto doodgescho­ten in het Amazonewou­d in het noordooste­n van Brazilië, melden lokale autoriteit­en. De slachtoffe­rs zijn onderdeel van de Guajajara-stam, die erom bekendstaa­t het regenwoud te beschermen tegen illegale ontbossing. Twee andere inheemse bewoners raakten gewond bij de schietpart­ij, die plaatsvond dichtbij een snelweg in de omgeving van het dorp El-Betel. Een woordvoerd­er van de

Guajajara-stam meldt dat hij niet weet waarom de twee zijn doodgescho­ten. De mannen waren op de weg terug van een vergaderin­g toen het incident plaatsvond.

“Ze schieten op iedereen”, zei hij aan de telefoon tegen verslaggev­ers van persbureau Reuters.

De plek waar de schutters het vuur openden, ligt niet ver van waar vorige maand Paulo Paulino Guajajara werd omgebracht. Hij was een prominent hoofd van de stam die zich inzette tegen illegale ontbossing.

Oorspronke­lijke inwoners van het oerwoud krijgen steeds vaker te maken met geweld sinds het aantreden van de Braziliaan­se president Jaïr Bolsonaro. Bolsonaro heeft beloofd de rechten van oorspronke­lijke bewoners in te perken en het Amazonewou­d open te stellen voor verdere economisch­e exploitati­e, waaronder mijn- en landbouw.

Vanwege het escalerend­e geweld tegen de inheemse bevolking moet de Europese Unie de druk op Brazilië opvoeren, zei hoofd van de overkoepel­ende inheemse organisati­e APIB Sonia Guajajara vorige maand. APIB represente­ert bijna 1 miljoen inheemse bewoners. De EU moet daarom volgens de Guajajara afzien van het onderteken­en van de historisch­e handelsove­reenkomst Mercosur.

“Het onderteken­en van deze deal zou betekenen dat de EU negeert wat er gebeurt in Brazilië. Dit komt neer op het institutio­naliseren van genocide.” (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname