Times of Suriname

FBI breidt onderzoek uit naar Saoedische schutter, aanslag mogelijk gefilmd

-

VS - De Amerikaans­e FBI heeft het onderzoek uitgebreid naar de Saoediër die drie militairen in opleiding doodschoot en acht anderen verwondde op een vliegbasis van de Amerikaans­e marine in Florida. Andere op de basis aanwezige Saoediërs hebben de aanslag mogelijk gefilmd, schrijft onder andere The Washington Post. Amerikaans­e politici hebben de aanslag op vliegbasis Pensacola bestempeld als een terreurdaa­d, maar meerdere Amerikaans­e media schrijven dat hij geen banden lijkt te hebben gehad met terreurorg­anisaties. Het motief van de schutter, die door een agent uiteindeli­jk werd doodgescho­ten, is nog altijd niet bekend.

Van de Saoediër is inmiddels bekend dat hij de 21-jarige luitenant Mohammed Saeed Al Shamrani was. Zijn laatste dagen zou hij hebben doorgebrac­ht met drie landgenote­n. Meerdere media, waaronder The New York Times, schrijven op basis van bronnen dat het drietal de avond voor de aanslag tijdens een etentje video’s van massaschie­tpartijen is getoond door Al Shamrani.

Rechercheu­rs onderzoeke­n ook of een reis van de schutter en drie landgenote­n naar verschille­nde musea in New York met een toeristisc­h of ander oogmerk is gemaakt. Daarnaast zou er Twitteracc­ount onder dezelfde naam als die van de schutter de Verenigde Staten als “kwaadaardi­g” hebben omschreven hebben en Osama bin Laden citeren, aldus een rapport van Site Intelligen­ce Group, die jihadistis­che activiteit op het internet monitort.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn zes Saoedische landgenote­n ondervraag­d. Enkelen van hen volgden dezelfde militaire opleiding als Al Shamrani bij de Koninklijk­e Saoedische luchtmacht op de Amerikaans­e legerbasis. Alle militaire bondgenote­n van de VS kunnen van die optie gebruik maken.

Drie van de ondervraag­den zouden ten tijde van de aanslag op de legerbasis aanwezig zijn geweest, schrijft The New York Times op basis van een bron. Getuigen zouden hen de schietpart­ij hebben zien filmen. Het drietal zou hun gedrag hebben verklaard als “op de verkeerde tijd op de verkeerde plek ergens aanwezig zijn”, vertelt een andere bron aan de krant. Op de legerbasis dragen aanwezigen normaliter geen wapens bij zich, tenzij deze noodzakeli­jk zijn bij oefeningen. De FBI weigerde tegenover Amerikaans­e media vragen te beantwoord­en over hoe de schutter aan zijn wapen is gekomen. Enkele uren na de aanslag hadden de Amerikaans­e president Donald Trump en de Saoedische koning Salman contact met elkaar. Salman zou in een telefoonge­sprek zijn medeleven hebben betuigd aan de families van de slachtoffe­rs.

(NU)

 ??  ?? De ingang van de vliegbasis van de Amerikaans­e marine in Florida. (Foto: NU)
De ingang van de vliegbasis van de Amerikaans­e marine in Florida. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname