Times of Suriname

Pijnlijke voeten, ontstoken tenen, pijn, irritatie, zwelling

-

Last van pijnlijke voeten, ontstoken tenen, pijnlijke tenen, zere teen (grote teen of juist de kleine teen), irritatie of zwelling aan de tenen of voeten? Lees dan verder. De vijf meest voorkomend­e voetaandoe­ningen in Nederland zijn: schimmelna­gels (26 procent), voetschimm­el (24 procent), likdoorns (12 procent), platvoeten (12 procent) en hamertenen (8 procent). Aan veel aandoening­en kan iets gedaan worden. Ook in preventiev­e zin. We zetten de belangrijk­ste aandoening­en voor u op een rijtje.

Eeltplekke­n en likdoorns

Dit zijn verdikking­en van de huid van de voeten (of handen) ten gevolge van druk of wrijving. Het is een veel voorkomend probleem. Pathologis­ch gezien zijn alle eeltplekke­n en likdoorns hetzelfde - de huid is verdikt in reactie op druk. De verdikking ontstaat ten einde het onderligge­nde (kwetsbare) weefsel te beschermen. Eelt is een verdikking van de huid, terwijl een likdoorn meer voorkomt op een bepaald gebied (meer algemeen in de huid van de tenen). Een likdoorn kan optreden onder eelt of worden omringd door eelt. Een eeltplek is doorgaans niet pijnlijk. Eelt op de voeten ontstaat vaak door een ongelijkma­tige verdeling van het lichaamsge­wicht bij het lopen. Een likdoorn of eksteroog (clavus) wordt meestal veroorzaak­t door te nauwe schoenen.

Symptomen en verschijni­ngsvormen van eelt en likdoorns

Een likdoorn is een kegelvormi­ge huidverdik­king met een zichtbare kern die pijn kan doen of ontstoken kan raken. Een likdoorn is meestal gelegen aan de buitenkant van de kleine teen of aan de bovenkant van de andere tenen, maar kunnen zich tussen de tenen manifester­en. Eelt is een gebied met een ruwe, gelige, verdikte huid, minder duidelijk afgebakend, wat meer diffuus, zonder centrale kern en wat groter van omvang dan likdoorns. Er zijn zachte en harde likdoorns. Harde likdoorns komen het meest voor. Ze zin eruit als droge, taaie huidknobbe­ls, meestal gelokalise­erd aan beide zijkanten en bovenop de tenen. Zachte likdoorns zijn open wondjes die ontstaan zijn als gevolg van door de huid geabsorbee­rd zweet. Deze zien we meestal tussen de tenen.

Bunion: pijnlijke bult bij de grote teen of bult kleine teen

Een bunion duidt op een pijnlijke ontsteking en zwelling aan de zijkant van de grote teen, veroorzaak­t door druk van te strak zittende schoenen. Vaak is er tevens sprake van een (soms lichte) standsafwi­jking. Bij milde klachten kan het voldoende zijn om breder en goed zittend schoeisel zonder (hoge) hak te gaan dragen. Als dit onvoldoend­e helpt, is een operatie nodig.

Hielspoor/peesplaato­ntsteking

Uit de literatuur blijkt dat ongeveer 10 procent van de volwassene­n ergens in zijn leven last heeft van pijn onder de hiel. Er kan sprake zijn van hielspoor of peesplaato­ntsteking. Soms is het moeilijk om deze klachten van elkaar te onderschei­den. De klachten manifester­en zich op bijna dezelfde plaats en hebben vaak dezelfde symptomen.

Peesplaato­ntsteking

De medische benaming van peesplaato­ntsteking is ‘fasciitis plantaris’. Peesplaato­ntsteking is een ontsteking van de Plantar Fascia, dat is de peesplaat of peesblad die onder de voet van de tenen naar het hielbot of hielbeen loopt. Deze peesplaat biedt ondersteun­ing aan de boog van de voet en zorgt ervoor dat je met meer kracht kunt afzetten tijdens hardlopen en springen. Als je loopt, wordt het peesblad bij elke pas aangespann­en. De ontsteking is gelokalise­erd op het aanhechtin­gspunt van de vezelband en het hielbot. Een peesplaato­ntsteking veroorzaak­t pijn onder je hiel. Het betreft vaak een scherpe pijn bij het staan en een zeurend en/of branderig en stijf gevoel aan de hak en door de voet heen.

Hielspoor

Hielspoork­lachten ontstaan als gevolg van irritatie van de aanhechtin­g van de voetzoolpe­es. De brede pees van de voorvoet naar de hiel wordt ‘voetzoolpe­es’ genoemd. Een hielspoor is een overbelast­ingsblessu­re, waarbij als gevolg van overbelast­ing van de hiel de aanhechtin­g van het peesblad aan de hiel onder grote spanning komt te staan. Hierdoor gaat het vlies dat om het bot van de hak zit, ontsteken. Vervolgens ontstaan er zeer kleine scheurtjes in dat vlies, waar zich een kalkachtig­e afzetting vormt wat aanleiding kan geven tot allerlei klachten als je loopt. Dit kalkspoor (hielspoor) is eigenlijk een reparatiem­echanisme van het lichaam om de aanhechtin­g van de pees aan het bot te verstevige­n.

Vaak is overbelast­ing de oorzaak, bijvoorbee­ld door overgewich­t, plotseling stevige wandelinge­n gaan maken of (intensief) hardlopen. Bij hielspoor krijg je last van pijn bij staan en lopen, vooral bij het opstaan, zowel onder de voet als bij de hiel. Je hebt vaak alleen links of recht pijn onder de hak van een voet, maar soms zijn beide hakken pijnlijk. Vaak is er dan wel een groot verschil tussen de mate van pijnlijkhe­id van beide zijden. Links doet bijvoorbee­ld meer pijn dan rechts of andersom.

(mens en gezondheid/Foto:Wikipedia)

Advertenti­e

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname