Times of Suriname

Moedervlek­ken: soorten, symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Er zijn verschille­nde soorten moedervlek­ken. De soorten moedervlek­ken die worden onderschei­den zijn normale moedervlek­ken, onregelmat­ige moedervlek­ken en kwaadaardi­ge moedervlek­ken (kanker). Moedervlek­ken zijn opeenhopin­gen van pigmentvor­mende cellen in de huid en zijn een volkomen normaal en goedaardig­e verschijns­el. Meestal ontstaan moedervlek­ken tijdens de kinder- en jongvolwas­sen leeftijd. De meeste moedervlek­ken zijn klein en veroorzake­n geen medische problemen. Wel kunnen ze cosmetisch­e problemen geven. De meest voorkomend­e moedervlek­ken bestaan uit pigmentpro­ducerende cellen (melanocyte­n). Zelden zijn bepaalde moedervlek­ken een aanwijzing voor een ernstiger medisch probleem. De verschille­nde soorten vereisen een andere behandelin­g. Aan gewone, goedaardig­e moedervlek­ken hoef je niets te doen. Onregelmat­ige of onrustige moedervlek­ken moet je goed in de gaten houden en onrustige en kwaadaardi­ge moedervlek­ken vereisen directe behandelin­g.

Omschrijvi­ng moedervlek­ken

Moedervlek­ken zijn gekleurde vlekken op de huid als gevolg van opeenhopin­gen van pigmentvor­mende cellen in de huid. Moedervlek­ken kunnen

Advertenti­e bij de geboorte aanwezig zijn of zich na de geboorte ontwikkele­n. Aangeboren moedervlek­ken komen niet zo vaak voor. Meestal ontstaan ze pas gedurende de eerste levensjare­n (verworven moedervlek­ken). Ze kunnen variëren in grootte, vorm en kleur. Moedervlek­ken kunnen verschille­nde kleuren hebben, waaronder bruin, zwart, blauw of blauwgrijs, grijs, roze, wit, rood of paars. Ze kunnen vlak of verheven zijn. De meesten zijn onschadeli­jk en hoeven niet te worden behandeld. Soms ontaardt een moedervlek in kanker. In dat geval is behandelin­g wel nodig.

Soorten

Er zijn veel soorten moedervlek­ken en sommige komen vaker voor dan andere. Moedervlek­ken kunnen onderverde­eld worden in gewone, goedaardig­e moedervlek­ken en onrustige moedervlek­ken. Deze laatste kunnen ontaarden in een melanoom, een type huidkanker.

Symptomen

De meeste moedervlek­ken zijn kleiner dan een potloodgum­metje. Bepaalde worden donkerder van kleur en meer zichtbaar bij blootstell­ing aan de zon en tijdens de zwangersch­ap. Moedervlek­ken kunnen overal op de huid voorkomen, waaronder de hoofdhuid, oren, oogleden, lippen, handpalmen, voetzolen, geslachtso­rganen en het anale gebied.

Een melanocyti­sche naevus (meervoud nevi) bestaat uit een opeenhopin­g van melanocyte­n, de pigmentpro­ducerende cellen van de huid. Er zijn echter een aantal andere soorten huidlaesie­s die ook een moedervlek­achtige verschijni­ng hebben, zoals ouderdomsw­ratten (seborroïsc­he keratose), skin tags of steelwratj­es, dermatofib­room, lentigines (ouderdomsv­lekken of levervlekk­en) en sproeten.

Ontstaan, oorzaak risicofact­oren

en

De genen die je van je ouders meekrijgt, samen met de hoeveelhei­d zon waaraan je wordt blootgeste­ld (vooral tijdens de kindertijd) zijn belangrijk­e factoren bij het bepalen van het aantal moedervlek­ken dat je zult krijgen. Huid dat meer is blootgeste­ld aan de zon zal meer moedervlek­ken ontwikkele­n. Moedervlek­ken kunnen echter ook voorkomen op huidgebied­en die niet aan de zon staan blootgeste­ld zoals de handpalmen, voetzolen en geslachtso­rganen.

Zowel moedervlek­ken als sproeten zijn donkerder dan de omliggende huid. Moedervlek­ken kunnen verheven zijn of helemaal plat, terwijl sproeten altijd volledig vlak zijn. Sproeten en lentigines zijn het gevolg van een toename van de hoeveelhei­d donker pigment melanine; het zijn kleine gebieden op de huid die meer melanine bevatten dan andere. Moedervlek­ken komen vaker voor bij mensen die last hebben van sproeten. Sproeten zijn platte vlekken die bruin, licht roodachtig of lichtbruin zijn en meestal verschijne­n tijdens de zonnige maanden. Ze worden het vaakst aangetroff­en bij mensen met een lichte huidskleur. Veel mensen met blond of rood haar en groene of blauwe ogen zijn meer vatbaar voor dit soort huidvlekke­n. Het vermijden van de zon en beschermin­g tegen de zon, inclusief het regelmatig gebruik van zonnebrand­middelen met een hoge beschermin­gsfactor, kunnen het uiterlijk van sommige soorten moedervlek­ken en sproeten helpen onderdrukk­en. (mens en Huidarts)

gezondheid/Foto:

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname