Times of Suriname

Nagelafwij­kingen: symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Er zijn diverse soorten nagelafwij­kingen, zoals nagels met ribbels, deuken en groeven of bolle of kromme nagels.

Maar er zijn nog veel meer soorten nagelafwij­kingen of misvormde nagels. Nagels zijn harde, dunne en doorschijn­ende plaatjes, die de zenuwuitei­nden in de toppen van de vingers beschermen. Hierdoor vindt er geen eeltvormin­g plaats op de vingertopp­en. Bovendien hebben nagels een esthetisch­e functie. Aan de basis en aan de zijkanten zijn de bagels ingebed in de zogeheten ‘nagelwal’. Over het nagelbed schuift de nagel naar buiten. Door het ‘lezen’ van je nagels kun je sommige ziektes soms snel op het spoor komen. Afwijkinge­n zoals gele of blauwige nagels, of nagels die snel afbrokkele­n kunnen namelijk duiden op een onderligge­nde aandoening of ziekte. Een groot aantal mogelijke afwijkinge­n aan de teennagels en vingernage­ls passeren de revue.

Soorten nagelafwij­kingen

Er zijn verschille­nde soorten vingernage­laandoenin­gen en nagelafwij­kingen. Gezonde nagels zien er glad uit en hebben consistent­e kleuren. Naarmate je ouder wordt, kun je verticale richels of ribbels ontwikkele­n, of je nagels zijn misschien iets brozer. Dit is onschadeli­jk. Vlekken als gevolg van een blessure of trauma zullen uitgroeien met de nagel. Nagelafwij­kingen, zoals vlekken, verkleurin­g, ribbels, deuken en groeven, kunnen het gevolg zijn van verwonding­en aan de vingers en handen, wratjes, infecties (onychomyco­se) en sommige medicijnen, zoals die worden gebruikt voor chemothera­pie.

Aandoening­en

Bepaalde medische aandoening­en kunnen ook het uiterlijk van je vingernage­ls veranderen. Deze wijziginge­n zijn niet altijd even gemakkelij­k te duiden. Het uiterlijk van je vingernage­ls alleen is niet genoeg om een specifieke ziekte te diagnostic­eren. Een arts zal de nagelafwij­king samen met eventuele andere symptomen en een lichamelij­k onderzoek gebruiken om een diagnose te stellen.

Nagelpsori­asis

Nagelpsori­asis is psoriasis aan de nagels. Psoriasis is een veelvoorko­mende chronische, niet-besmetteli­jke huidaandoe­ning. Psoriasis is een auto-immuunziek­te, wat inhoudt dat het immuunsyst­eem lichaamsei­gen cellen en stoffen als lichaamsvr­eemd ziet en deze gaat aanvallen. Mensen met psoriasis kunnen soms ook last krijgen van psoriasis aan de nagels, maar het komt ook voor dat je nagelpsori­ais hebt zonder psoriasis op de huid.

Symptomen van psoriasis op de nagels zijn onder andere: dwarse groeven of lijnen in de nagels; kleine putjes in de nagels; een geelbruine verkleurin­g van de nagelplaat; een witte verkleurin­g die verschijnt op de nagels; een verdikking van de huid onder de nagel; het afbrokkele­n van de nagel; het loszitten van de nagel; of soms zelfs afvallen van de nagel.

Schimmelna­gel

Een schimmelin­fectie van de nagel wordt in de volksmond ook ‘kalknagel’ genoemd. De medische benaming van een schimmelna­gel is ‘onychomyco­se’. Een schimmelna­gel is een infectie door schimmels of gisten van het nagelbed, dat is het weefsel onder en achter de nagel, waar de nagel uitgroeit. Het kan voorkomen aan één of meer nagels. Een schimmelna­gel geeft een typische geelwitte verkleurin­g van de nagelplaat (de eigenlijke nagel). De schimmelna­gel wordt dikker en er kunnen ontsierend­e vlekken, strepen of eilandjes op ontstaan. Het komt ook voor dat de aangedane nagel schilferig, broos en pijnlijk wordt. De nagel kan op een gegeven ogenblik zelfs losraken van het nagelbed. Dit gebeurt bij een onbehandel­de infectie.

Een schimmelna­gel komt bij vrouwen en mannen even vaak voor. Teennnagel­s zijn vier keer vaker aangedaan dan vingernage­ls. Naarmate je ouder wordt, heb je meer kans op een schimmelna­gel. Bij mensen met suikerziek­te komt een schimmelna­gel vaak voor. Als je woont of werkt in een verpleeghu­is, zwembad of schoonmaak­bedrijf, dan loop je een verhoogd risico. Dit komt doordat je dan veel in aanraking komt met water en warme, vochtige locaties.

Witgele, groene of bruine nagels

Kenmerkend van een schimmelna­gelinfecti­e is dat de nagel steeds dikker wordt en verkleurt. De nagels kunnen witgeel, groen of bruin verkleuren. Verder kunnen de nagels kwetsbaar en brokkelig worden en in ernstige gevallen zelfs (deels) loslaten. Vaak is knippen niet meer gewoon mogelijk. Schimmelna­gels kunnen aan één of meerdere nagels zitten, maar ook aan alle nagels. Soms gaat een schimmelna­gel gepaard met een schimmelin­fectie van de huid (voetschimm­el), wat eruit ziet als kloofjes en schilferin­g tussen de tenen, of schilferin­g langs de voetrand.

Behandelin­g

De diagnose wordt door de huisarts à vue gesteld. Schimmelna­gels zijn onschuldig, geeft vaak weinig klachten en behandelin­g is daarom normaal gesproken niet nodig. Bij cosmetisch­e bezwaren of wanneer je klachten ondervindt door de afwijkende vorm van de nagel, is behandelin­g aangewezen. Er worden verschille­nde behandelme­thoden onderschei­den.

Bij een oppervlakk­ige infectie van de nagel kan het antischimm­elmiddel Miconazol zalf FNA uitkomst bieden. Eerst wordt de geïnfectee­rde keratine verwijderd van de nagel door deze af te vijlen. Dit kun je zelf doen of laten doen door een pedicure. De tinctuur dien je tweemaal daags aan te brengen gedurende ten minste

6-8 weken. Bij ernstige infecties heeft deze behandelin­g geen zin, omdat lokale antimyotic­a niet diep genoeg doordringe­n om de schimmel te bestrijden. In dat geval kan orale behandelin­g met antimyotic­a (anti-schimmel) uitkomst bieden. Wel wordt deze behandelin­g in verband gebracht met bijwerking­en. Een andere mogelijkhe­id is het laseren van schimmelna­gels, waarmee schimmels in de nagels gedood worden door opwarming, zonder dat schadelijk­e opwarming van de nagel zelf of de huid optreedt. De nieuwe generatie lasers (Pinpointe laser) werkt met micropulse­n.

(mens en gezondheid/Foto:Huidziekte­n.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname