Times of Suriname

Kabinet stevent af op tekort van zestien miljard euro

-

DEN HAAG - Met het huidige overheidsb­eleid stevent Nederland af op een tekort van 16 miljard euro in 2025. Als er niet ingegrepen wordt, kunnen mensen in de toekomst niet meer zo profiteren van overheidsv­oorziening­en zoals dat nu kan.

Dat concludeer­t het Centraal Planbureau (CPB) in de studie ‘Zorgen om morgen’. Vijf jaar geleden was het zogenoemde houdbaarhe­idssaldo van de overheidsf­inanciën nog een klein overschot van 0,2 procent. Maar vooral door het beleid van kabinet-Rutte III en de stijgende zorguitgav­en gaat dat richting een tekort van 1,6 procent.

Het is niet voor het eerst dat die balans naar het negatieve omslaat, ten tijde van de crisis liep het tekort zelfs op tot 4,5 procent, waarna dat met bezuinigin­gen weer rechtgetro­kken werd. Het tekort is volgens CPB-directeur Laura van Geest daarom ook niet meteen reden tot paniek: “Ombuigen en lastenverz­waring gaat van auw, dat is lastig. Maar dat hebben we eerder vertoond in de crisis. Dus in die zin is het niet onmogelijk.”

Pijnpunt voor de komende decennia is de vergrijzin­g van Nederland. Er zijn steeds meer gepensione­erden ten opzichte van het aantal werkenden, waardoor de overheidsf­inanciën flink onder druk komen te staan. Er moeten bijvoorbee­ld meer AOWuitkeri­ngen betaald worden en de kosten van de zorg nemen ook toe, tenminste als de kwaliteit op hetzelfde niveau moet blijven. Waar de uitgaven flink stijgen, nemen de inkomsten minder hard toe. Die stijgen nog wel, omdat meer mensen een pensioenui­tkering krijgen en daar dan belasting over betalen. Maar die inkomsten zijn volgens het CPB niet genoeg om de hogere uitgaven af te dekken.

Twee ingrepen van het kabinet dit jaar hebben de financiële houdbaarhe­id van de overheid geen goed gedaan. Dat gaat ten eerste om de lastenverl­ichting van burgers, die voor komend jaar is doorgevoer­d. Ten tweede is er het voor de zomer afgesloten pensioenak­koord, waarin geregeld is dat de AOW-leeftijd minder hard stijgt, zodat we niet meer voor elk jaar dat we langer leven een jaar extra moeten werken. Die laatste maatregel zorgt volgens Van Geest niet voor een ‘grotere koek’, waarmee ze bedoelt dat de extra uitgaven ook voor meer productivi­teit zorgen. Van Geest: “Dat is hier niet mijn verwachtin­g.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname