Times of Suriname

Protest tegen sloop noodzieken­huis dat atoombom Hiroshima overleefde

-

JAPAN - In Japan is weerstand tegen de geplande sloop van een van de weinige gebouwen die overeind bleven staan na de atoombom op Hiroshima in 1945. Het gaat om twee panden die zijn gebouwd in 1913. Ze vormden samen een productiel­ocatie voor militaire kleding en schoenen. Vlak na de nucleaire explosie werd het bedrijf gebruikt als noodzieken­huis. Daarna zijn de gebouwen tijdelijk studentenw­oningen geweest. De laatste jaren staan ze leeg.

De 89-jarige Iwao Nakanishi zat in een van de twee panden tijdens het Amerikaans­e bombardeme­nt. Hij is de voorzitter van een actiegroep die oproept tot het behoud van de gebouwen. De panden zijn volgens hem onmisbaar om toekomstig­e generaties te laten bevatten wat er gebeurd is. Bijvoorbee­ld door er een museum van te maken. Naar schatting 140 duizend mensen kwamen om het leven door de atoombom. Het grootste deel van de stad werd door explosie met de grond gelijk gemaakt. Tegenwoord­ig staan er nog zo’n 85 oorspronke­lijke gebouwen overeind binnen een straal van vijf kilometer afstand van de plek waar de bom insloeg.

Een derde gebouw dat de ontploffin­g doorstond, mag wel blijven staan. Tegenstand­ers van de sloop vinden het raar dat dit gebouw wel wordt verstevigd en de twee andere panden niet. “Doorgaans negeert de overheid protestact­ies”, zegt Duits. Als dat ook nu het geval is, moeten de gebouwen uiterlijk voor 2022 tegen de vlakte.

Het bekendste gebouw in Hiroshima ter nagedachte­nis aan de tragedie is de Atoombomko­epel (Atomic Bomb Dome) in het centrum van de stad. Hoewel de atoombom vlak boven het evenemente­ngebouw tot ontploffin­g kwam, bleef het grotendeel­s overeind. De koepel is verstevigd tegen mogelijke aardbeving­en.

“Maar Atoombomko­epel kun je niet in”, zegt Duits. “Deze twee gebouwen kun je juist gebruiken voor activiteit­en, zeggen de actievoerd­ers.”

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname