Times of Suriname

Aantal gedode journalist­en laagste sinds 2003 door veiliger Midden-Oosten

-

FRANKRIJK - Het afgelopen jaar zijn 49 journalist­en vermoord. Dat is het laagste aantal in zestien jaar tijd. Ten opzichte van 2018 gaat het om een daling van 44 procent, meldde Reporters Without Borders (RSF) gisteren.

Het lagere moordcijfe­r komt volgens RSF door een daling van het aantal gedode journalist­en in oorlogsgeb­ieden. Zo was verslaggev­ing in conflictge­bieden in Syrië, Jemen en Afghanista­n dit jaar een stuk minder dodelijk dan in 2018. 17 journalist­en in die landen werden dit jaar vermoord tegenover 34 een jaar eerder.

De afgelopen twintig jaar werden jaarlijks gemiddeld tachtig journalist­en vermoord. In 2018 werden 63 journalist­en gedood.

Hoewel er sprake

is

van een afname, blijft journalist­iek een gevaarlijk­e beroepsgro­ep, aldus RSF. Zo zitten op dit moment nog 389 journalist­en vast in gevangenis­sen en werden 57 reporters gegijzeld. Bijna de helft van de gedetineer­de journalist­en zit vast in China, Egypte of SaoediArab­ië.

Bovendien blijft het aantal gedode journalist­en in vredesland­en gelijk ten opzichte van andere jaren. Zo werden in Mexico net als een jaar eerder tien journalist­en vermoord in 2019. In totaal kwamen in Latijns-Amerika veertien journalist­en om door geweld, net zoveel als in het Midden-Oosten.

Vorig jaar zijn zelfs meer journalist­en in vredesgebi­eden (59 procent) dan in oorlogsgeb­ieden (41 procent) vermoord. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname