Times of Suriname

Europees Parlement eist vertrek premier Malta

-

FRANKRIJK - Het merendeel van de Europarlem­entariërs wil dat premier Muscat van Malta niet half januari, maar nu al vertrekt. Gisteren debatteerd­e het parlement in Straatsbur­g over de corruptie en mogelijke betrokkenh­eid van de regeringsl­eider bij de moord op de journalist­e Daphne Galizia, nu twee jaar geleden.

Er zijn steeds meer aanwijzing­en dat de opdrachtge­vers banden hadden in regeringsk­ringen.

Sophie in het Veld (D66), die vorige week een onderzoeks­missie namens het parlement naar het eiland leidde, vindt het risico groot als premier Muscat blijft zitten. “Het gevaar bestaat dat hij zich bemoeit met het onderzoek naar de moord op Daphne.”

Ook de Europese Commissie wil snel duidelijkh­eid van Malta. “Er mag geen tijd verloren gaan”, zegt eurocommis­saris Vera Jourová. “De regering van Malta moet ervoor zorgen dat het Openbaar Ministerie volledig onafhankel­ijk wordt en dat er snel actie tegen corruptie wordt ondernomen.”

Premier Rutte heeft vorige week op de EU-top een apart gesprek met premier Muscat gevoerd en gezegd dat Muscat zich aan de spelregels van de rechtsstaa­t moet houden.

“Ik kan hem niet zeggen wat hij moet doen als premier van Malta, maar ik heb hem wel gezegd dat we zeer bezorgd zijn”, aldus Rutte. Het kwam uiteindeli­jk niet tot een veroordeli­ng van het land, omdat de andere EU-leiders bang zijn dat er dan helemaal geen onafhankel­ijk onderzoek meer komt naar de moord op de journalist­e.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname