Times of Suriname

Johnson wil elke verlenging van overgangsp­eriode na brexit verbieden

-

ENGELAND - De Britse premier Boris Johnson wil elke verlenging van de overgangsp­eriode na de brexit voorbij 2020 onmogelijk maken. Dat meldt een bron bij de Britse regering. Toen Johnsons Conservati­eve Partij bij de parlements­verkiezing­en van vorige donderdag 365 van 650 zetels in het Lagerhuis in de wacht wist te slepen, werd meteen duidelijk dat hij weinig moeite zou hebben om de brexit eindelijk goedgekeur­d te krijgen en het Verenigd Koninkrijk op 31 januari 2020 uit de Europese Unie te loodsen. Met een meerderhei­d van 80 zetels kan hij het zich zelfs veroorlove­n dat een deel van zijn partijgeno­ten tegen stemt.

Ook ontstond donderdag de verwachtin­g dat Johnson over genoeg marge beschikt om zich in de aankomende onderhande­lingen met de EU over een bilateraal (handels)akkoord inschikkel­ijk op te stellen. Van dat laatste lijkt nu weinig in huis te zullen komen. Gisterenav­ond raakte bekend dat Johnson de brexit-wet - de Withdrawal Agreement Bill, of WAB zo wil amenderen dat aan de overgangsp­eriode die na de brexit van kracht wordt op 31 december 2020 automatisc­h een einde komt. Indien goedgekeur­d, zou het de regering verboden worden om in te stemmen met een verlenging van de transitie.

Die overgangsp­eriode start op 1 februari, na de formele brexit, en houdt in dat het VK niet langer een EU-lidstaat is maar wel alle Europese regels, normen en standaarde­n blijft toepassen. Het land blijft ook lid van de Europese douane-unie en van de interne markt. Dat moet een zachte overgang naar een toekomst als ‘derde land’ mogelijk maken en Britse en Europese onderhande­laars de ruimte bieden een handelsakk­oord overeen te komen. Wegens de complexite­it van die onderhande­lingen is in het brexit-akkoord echter de mogelijkhe­id voorzien om de transitiep­eriode eenmalig te verlengen met maximaal twee jaar. Elf maanden - tussen begin februari en eind december 2020 - zou wel eens veel te kort kunnen blijken om een akkoord te finalisere­n.

Vandaag en morgen leggen de vorige week verkozen parlements­leden de eed af. Donderdag zal koningin Elizabeth in haar Queen’s Speech vervolgens de prioriteit­en van Johnsons regering voor de komende legislatuu­r toelichten. Vrijdag zal het Britse parlement kunnen stemmen over het brexitakko­ord dat premier Boris Johnson onderhande­ld heeft met de Europese Unie.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname