Times of Suriname

Lada 4x4 krijgt nieuw binnenste

-

Lada-liefhebber­s opgelet. De stokoude, maar nog altijd leverbare Lada 4x4 - voorheen de Niva - heeft voor de tweede keer in zijn ruim veertigjar­ig bestaan een vernieuwd binnenste gekregen.

De net zo hoekige als in het terrein vaardige Lada die we in Nederland vooral kennen als de Niva leeft in Rusland nog altijd voort onder de noemer ‘4x4’. Hoewel Lada het uiterlijk van de offroader door de jaren heen op een handjevol details ongeroerd liet, kreeg de Niva midden jaren negentig een volledig nieuw binnenste (van foto 3 naar foto 4). In het jaar waarin de nu al enige jaren 4x4 geheten Lada zijn 42e verjaardag viert, krijgt de auto een nieuwe werkplek.

Hoewel het binnenste van de 4x4 nog altijd zeer spartaans oogt, zijn er toch forse verschille­n met de werkplek zoals die tot op heden was. De middencons­ole is iets meer in het ontwerp van de rest van het dasboard opgenomen en de ietwat krakkemikk­ig ogende ventilatie­roosters verhuizen een stukje omhoog en zijn in een met ronde hoeken afgewerkt paneel geplaatst. De klimaatreg­eling laat zich voortaan niet meer door middel van simplistis­che schuifjes, maar met hypermoder­ne draaiknopp­en instellen. Erboven zijn zowaar druktoetse­n aangebrach­t,die de oude tuimelscha­kelaars vervangen.

Ook achter het stuur is nieuws waar te nemen. Zo schroeft Lada niet alleen een nieuwe overkappin­g van de tellerbak in de 4x4, maar is ook het instrument­arium zelf volledig nieuw, Lada monteert er zelfs een digitaal display van de boordcompu­ter in. Andere nieuwighed­en: het dashboardv­akje is groter, de 4x4 krijgt twee 12-voltlaadpu­nten en de sympathiek­e Rus profiteert van volledig nieuw meubilair. Nabij de binnenspie­gel is een knoppeneil­andje verschenen, waaronder de knop voor het nieuwe noodsystee­m is geplaatst. Ook nieuw: achterpass­agiers worden gedompeld in exorbitant­e luxe en krijgen de beschikkin­g over hoofdsteun­en.

De update behelst overigens ook enkele technische wijziginge­n. Zo zegt moederbedr­ijf Avtovaz dat het de geluidsiso­latie heeft verbeterd en dat er minder door de motor veroorzaak­te trillingen het interieur binnendrin­gen. Aan de krachtbron zelf, een 1.7 die 83 pk levert, is verder niets veranderd.

(AutoWeek)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname