Times of Suriname

Unilever geeft nare smaak aan lunch op Damrak

-

AMSTERDAM - Na sterke start van de handelswee­k moest de AEX dinsdag onder druk van de dreun van Unilever licht terrein prijsgeven. Shell en Unilever zaten in de voorhoede. Rond half één stond de hoofdgraad­meter van Beursplein 5 op 606,83 punten, 0,6 procent lager dan bij het slot op maandag. De Midkap-index staat op 906,4 punten, een min van 0,3 procent.

Elders in Europa noteren de belangrijk­ste graadmeter­s ook verliezen: de FTSE100 in Londen staat marginaal lager, de Franse CAC-40 krimpt 0,3 procent en de DAX-index in Frankfurt moet het met 0,4 procent minder doen.

Het zwaarwegen­de AEXfonds Unilever ging hard onderuit met een duikeling van 6,1 procent Beleggers deden het voedingsaa­ndeel massaal van de hand na een omzetwaars­chuwing. Het Brits-Nederlands­e concern verwacht een lagere omzetstijg­ing in 2019 en de eerste helft van 2020 dan eerder gecommunic­eerd, vooral door ’uitdagende marktomsta­ndigheden’ in Zuid-Azië en WestAfrika. De groei in India is van meer dan 10 procent tot onder de 5 procent weggezakt, zei topman Alan Jope in een toelichtin­g. Ook NoordAmeri­ka is voorlopig nog niet op de been. Volgens analisten bij de Candadese bank RBC zal Unilever naar verwachtin­g in het vierde kwartaal afstevenen op de laagste omzetgroei in tien jaar. Bank Degroof

Petercam heeft in reactie op het omzetalarm zijn advies voor Unilever neerwaarts bijgesteld van ’houden’ naar ’onderwogen’.

Joop van de Groep, vermogensb­eheerder bij Fintessa, benadrukt dat de omzetwaars­chuwing van Unilever uit de lucht kwam vallen. Wel wijst hij er op dat de doelstelli­ngen voor de winstgeven­dheid zijn gehandhaaf­d. Toch is er aanleiding volgens hem om even voorzichti­g te zijn om in het voedingsaa­ndeel te stappen. „Unilever heeft aangegeven pas vanaf de tweede helft van volgend jaar weer een normale omzetgroei te voorzien.” De opmars van Arcelor Mittal werd onderbroke­n. De koers van het staalconce­rn daalde 2,1 procent Verder leverde Randstad 0,8 procent in.

Galapagos raakt 0,6 procent kwijt na een ’neutraal’ advies (was kopen) van de analisten van Morgan Stanley. ArcelorMit­tal staat 1,8 procent in de min, ABN Amro duikt 0,9 procent lager. Aan de andere kant had Shell de wins in de rug met een plus van 0,8 procent. De openheid van zaken die de oliereus gaf over de hoeveelhei­d belastinge­n die wordt betaald per land gaf steun aan de koers, meent Van de Groep. ASML dikte 0,5 procent. aan naar een nieuwe piek van €264,30. Volgens Van de Groep blijft de chipsector er goed blijven liggen vanwege de opluchting dat de geplande Amerikaans­e importheff­ingen op Chinese producten opgeschort zijn en ook China heeft aangegeven geen nieuwe restrictie­s door te voeren. In de Midkap-index kwam Arcadis onder druk met een koersdalin­g van 1,8 procent na de melding over het stopzetten van een verlieslat­end project in Brazilië, dat €85 miljoen kost. Boskalis wint 0,5 procent. De bodemonder­zoeker krijgt twee projecten.

Bij de kleinere fondsen verliest Sif 1,5 procent. Het bedrijf heeft een opdracht in Frankrijk binnengesl­eept. Beleggers zijn er verder niet gerust op dat voetbalclu­b Ajax de Europa League-confrontat­ie met Getafe overleeft. Het AScXaandee­l valt 1,5 procent terug. Prosus klom 1,6 procent. De techinvest­eerder die binnenkort promoveert naar de AEX wordt opgenomen in de S&P Europe 350-index.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname