Times of Suriname

Lichamen laatste vermisten White Island worden misschien nooit meer teruggevon­den

-

NIEUW-ZEELAND - De lichamen van de laatste twee vermisten op het Nieuw-Zeelandse vulkaaneil­and White Island, zullen misschien nooit meer teruggevon­den worden. Dat zei de Nieuw-Zeelandse politie nadat het slechte weer van de afgelopen dagen de zoektocht naar de laatste twee nog niet gelokalise­erde slachtoffe­rs bemoeilijk­te.

Eerder deze week liet de Nieuw-Zeelandse politie al weten dat ze nog zochten naar de lichamen van de NieuwZeela­ndse gids Hayden Marshall-Inman en van de zeventienj­arige Australisc­he toeriste Winona Langford. De politie gaat ervan uit dat de lichamen in de zee terechtgek­omen zijn, maar duikers en sonarradar­technieken hebben ze tot nu toe niet kunnen lokalisere­n. Op basis van de getijen en stromingen in het water wordt de perimeter van het onderzoek nu uitgebreid en wordt zolang het weer het toelaat verder gezocht. “Er is geen perfecte wetenschap om te kunnen voorspelle­n of we deze lichamen ooit nog terugvinde­n”, zegt plaatsverv­angend politiecom­missaris Mike Clement. “We hebben vergelijkb­are zoektochte­n gedaan in het verleden en soms vind je ze, soms niet. Er zijn te veel factoren die buiten onze controle vallen.”

De familie van de NieuwZeela­ndse tourgids Hayden Marshall-Inman is gefrustree­rd over het politiewer­k, dat ze onvoldoend­e vindt. “Ik geloof nog steeds dat tijd essentieel was en dat dingen veel sneller hadden kunnen gaan”, zegt Haydens broer Mark Inman in de NieuwZeela­ndse media. “Als de politie niet zolang gewacht had met het terughalen van de lichamen, was mijn broer waarschijn­lijk niet eens in zee terechtgek­omen.”

Intussen zijn de wateren rond White Island en het eiland zelf nog zeker tot 20 december verboden terrein voor alle (commerciël­e) activiteit­en.

De uitbarstin­g van de meest actieve vulkaan van NieuwZeela­nd deed zich voor op 9 december. Op het eiland bevonden zich toen tientallen toeristen. Zestien personen werden intussen officieel doodverkla­ard en ook van de twee vermisten wordt aangenomen dat ze zijn overleden. Het Nieuw-Zeelandse ministerie van Gezondheid meldde dat veertien gewonden momenteel nog behandeld worden in vier ziekenhuiz­en in het land. Tien van hen verkeren in kritieke toestand. Daarnaast zijn er ook dertien gewonden overgebrac­ht naar Australië.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname