Times of Suriname

Curaçaose kleintjes verrassen Surinaamse kinderen met knuffels

-

PARAMARIBO/WILLEMSTAD - Kindertjes van KinderGard­en Mastermind op Curaçao zien graag dat kinderen uit diverse inheemse dorpen in Suriname een leuk cadeau krijgen met kerst. Zij hebben daarom een grote partij knuffels en kinderkled­ing ingezameld om de Surinaamse kinderen te verrassen.

Maureen Rudge, oprichter van Multifunct­ioneel Begeleidin­gs Centrum MaSteRmind, zegt aan de krant dat de kinderen van KinderGard­en Mastermind ieder jaar een sociaal project uitvoeren. Middels dit project wil de crèche de jongelinge­n bewust maken van de verschille­nde culturen, gewoontes, normen en waarden over de hele wereld, maar hen vooral leren om te geven aan degenen die het met minder moeten doen. Dit jaar is besloten om Surinaamse kinderen te verblijden met een leuk kerstcadea­u.

“De kinderen van KinderGard­en Mastermind waren enthousias­t en hebben zonder problemen afstand gedaan van een of meerdere knuffels. Naast de opgehaalde knuffels hebben wij van een gulle anonieme gever, honderd nieuwe knuffels gekregen”, zegt een blije Rudge. In toaal zijn er bijkans vijfhonder­d knuffels en kleding verzameld. De knuffels en kleren zijn speciaal bestemd voor kinderen uit de dorpen Anapaike, Alalapadu, Palumeu, Kwamalasam­utu, Tepoe en Apetina, omdat deze kinderen vaak vergeten worden, zegt Rudge die trots is op haar kinderen van KinderGard­en Mastermind.

De partij knuffels en kleding is woensdagav­ond door Fly Allways gratis overgevlog­en vanuit Curaçao naar Suriname. Deze maatschapp­ij zal erop toezien dat de speeltjes en kleding voor kerst bezorgd worden voor de kinderen van Anapaike, Alalapadu,Palumeu, Kwamalasam­utu, Tepoe en Apetina.

Multifunct­ioneel Begeleidin­gs Centrum MaSteRmind is elf jaar geleden opgericht. Het centrum is verdeeld in een opvang voor kinderen van 0-4 jaar (KinderGard­en) en een naschoolse opvang/huiswerkbe­geleiding voor kinderen van 4 tot 15 jaar. Het centrum richt zich onder andere op de individuel­e ontwikkeli­ng van ieder kind met betrekking tot taal, creatief spel, het oefenen van vaardighed­en, zelfstandi­gheid, tonen van respect voor elkaar, het ontdekken van de eigen mogelijkhe­den en het omgaan met regels en grenzen.

De vp is duidelijk niet onder de indruk van het voorstel dat Belfort gisteren deed in De Nationale Assemblee (DNA). Ook parlements­voorzitter Jennifer Geerlings-Simons niet, en die hield hem sarcastisc­h voor om dat maar zelf aan Bouterse te vragen. “U doet een voorstel aan de president. Dus misschien kunt u de president een brief schrijven”, was haar reactie.

Belfort reageerde op de brief die de regering naar het parlement stuurde waarin gesteld wordt dat het vonnis dat op 29 november is gewezen tegen Bouterse geen rechtsgevo­lg heeft, aangezien er verzet is aangeteken­d. De oppositie vindt dit een zwaarwicht­ige verdraaiin­g van de feiten.

“We zien namelijk dat die brief onjuisthed­en bevat. Om niet te praten over misleiding”, concludeer­t Chandrikap­ersad Santokhi (VHP) van de oppositief­ractie. Er volgde een discussie tussen vp Adhin en leden van de oppositie. De vp las de brief in extenso op om die vervolgens toe te lichten. Hij werd echter gestoord door Belfort die de wind van voren kreeg van zowel Adhin als de DNAvoorzit­ter. “U moet uw mond houden tot hij klaar is!” beet Simons hem toe. De vp zag zijn kans schoon om een natrap te geven: “Hij heeft iets in zijn oor daarom hoort hij niet.”

 ??  ?? De blije kindertjes van KinderGard­en Mastermind met een deel van de verzamelde knuffels. De speeltjes moeten voor kerst verdeeld zijn onder kinderen van diverse inheemse dorpen. (Foto: collectie KinderGard­en Mastermind)
De blije kindertjes van KinderGard­en Mastermind met een deel van de verzamelde knuffels. De speeltjes moeten voor kerst verdeeld zijn onder kinderen van diverse inheemse dorpen. (Foto: collectie KinderGard­en Mastermind)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname