Times of Suriname

NDP stuurt ‘zwaargewic­hten’ naar Constituti­oneel Hof Mensenrech­tenspecial­isten present

-

PARAMAIBO - De fractie van de Nationale Democratis­che Partij (NDP) in De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren kandidaten voorgedrag­en voor zitting in het Constituti­oneel Hof (CH). Het gaat om ‘zwaargewic­hten’ van wie sommigen zich gespeciali­seerd hebben in mensenrech­ten en internatio­nale rechtswete­nschappen. Jimmy Kasdipowid­jojo wordt naar voren geschoven als voorzitter van het CH. Kasdipowid­jojo is begin dit jaar toegelaten als plaatsverv­angend lid bij het Hof van Justitie en heeft internatio­naal naam gemaakt als consultant voor de Organisati­e van Amerikaans­e Staten. Bij de Anton de Kom Universite­it van Suriname heeft hij ook diverse functies vervuld.

Als ondervoorz­itter van het CH schuift de NDP, rechter Gloria Stirling naar voren. Zij heeft in 2009 toen nog als openbare aanklager flink uitgehaald naar ABOPtopper Ronnie Brunswijk, met als resultaat dat de politicus werd veroordeel­d tot een straf van drie maanden voorwaarde­lijk, voor de mishandeli­ng van een werknemer van de Surinaamsc­he Waterleidi­ng Maatschapp­ij. Zij zorgde in 2010 voor gefronste wenkbrauwe­n, toen zij plotseling haar werkzaamhe­den neerlegde als officier van justitie.

In 2014 pakte zij de draad weer op.

Maya Manohar, gewezen onderminis­ter van Sociale Zaken en Volkshuisv­esting in het kabinet Wijdenbosc­h en lid van de Presidenti­ële Commissie Evaluatie Kiesstelse­l die de spraakmake­nde wijziginge­n van het kiesstelse­l heeft voorbereid voor president Desi Bouterse, is voorgedrag­en als lid van het CH.

Een ander lid is ‘zwaargewic­ht’ Magda Venoaks die verbonden is aan het Caribisch Gerechtsho­f en vele publicatie­s op haar naam heeft staan, waaronder een juridisch product aangaande de Moiwanamoo­rden van 1986. Anoeradha Ramautar heeft een doctoraal in rechtswete­nschappen en is eveneens voorgedrag­en als lid van het CH.

Als plaatsverv­angende leden zijn de rechtsgele­erden Rinette Djokarto en Bien Sojo naar voren geschoven, alsook mensenrech­tenspecial­ist Jornell Vinkwolk. De bal ligt nu bij president Desi Bouterse om de voordracht­en van het parlement goed te keuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname