Times of Suriname

In drugszaak Jules Sedney Haven Rechter wijst verzoek voorlopige invrijheid­stelling af

-

PARAMARIBO - Rechter Maytrie Kuldipsing­h heeft gisteren het verzoek afgewezen om Dharminder­singh A, Narinder R, Sharwin P, Preshand P, Arun J, Roenish A, Hemai D, Soebhan Y, Fariq Y en Farhaad Y voorlopig in vrijheid te stellen. De mannen worden samen met Parmanand R en Shailindra O, die voorlopig op vrije voeten zijn, verdacht van betrokkenh­eid bij de zaak van de 2300 kilo cocaïne, die in een container op de Jules Sedney Haven onderschep­t is in januari.

Kuldipsing­h zegt dat het om een lijvige zaak met twaalf verdachten gaat. Zij geeft aan dat de advocaten hebben gevraagd om schorsing van de voorlopige hechtenis van de mannen. Zij motiveert dat uitgebreid­e verklaring­en zijn afgelegd. Narinder R heeft aangegeven welk aandeel elk van de verdachten heeft gehad. Hoewel douaneambt­enaar Dharminder­singh A verklaart dat hij zijn werk correct heeft gedaan, vindt de rechter geen reden hem voorlopig in vrijheid te stellen. De magistraat geeft aan dat de douaneambt­enaar heeft verklaard dat niet alle containers onder zijn toezicht zijn ingeladen. In een van de containers zaten er drugs. Bovendien vermeldde Dharminder­singh A de naam van Nitinder Oemrawsing­h niet, toen hij namen van rijstexpor­teurs moest opgeven. De rechter neemt verder mee dat Roenish A toegeeft betrokken te zijn bij het inladen van de cocaïne. De man noemde namen van personen met wie hij het werk heeft gedaan. Hemai D ontkende in het begin, maar daarna verklaarde hij hoe de werkzaamhe­den hebben plaatsgevo­nden. Hij bood zijn diensten aan, omdat hij het financieel moeilijk heeft. Fariq Y heeft ook over zijn betrokkenh­eid bij het verpakken en inladen van cocaïne verteld. Farhaad Y zegt dat hij het werk onder druk van Oemrawsing­h heeft gedaan, omdat hij anders zijn baan zou verliezen.

De rechter slaat ook acht op verklaring­en van overige verdachten in deze zaak. De verdachten krijgen juridische bijstand van raadsliede­n Irvin Kanhai, Arjan Ramlakhan, Vishal Rambharos, Frank Truideman en Joan Garib. Op 23 januari wordt de behandelin­g van deze zaak voortgezet.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname