Times of Suriname

Eerstestee­nlegging herbouw opvang voor mishandeld­e vrouwen

-

PARAMARIBO - De eerstestee­nlegging voor de herbouw van het pand van het opvanghuis voor mishandeld­e vrouwen van de Stichting Tehuis voor Vrouwen in Crisissitu­aties (Sticris), vond dinsdag plaats. Acht jaar geleden brandde het gebouw van Sticris, het enige opvangcent­rum in zijn soort in Suriname, volledig af. De stichting bood destijds opvangvoor­zieningen aan veertien vrouwen en hun kinderen en had altijd een volle bezetting, deelt de organisati­e mee in een persberich­t.

Sticris is na de brand meteen op zoek gegaan naar fondsen voor het financiere­n van de herbouw van het tehuis. Daarbij heeft ze in Quota Suriname een partner gevonden. Quota heeft het project omarmd als een van haar grote projecten en heeft USD 25 duizend gereservee­rd voor de herstart. Ook bij het bouwrijp maken van het terrein is de bijdrage van het netwerk van enkele Quota-leden van grote waarde geweest en is er USD 15 duizend aan materiaal gedoneerd.

In Apache Suriname Corporatio­n, die geleid wordt door Country Manager Ian Roberts, is uiteindeli­jk de grootste financier gevonden. Apache heeft een production sharing contract met Staatsolie Maatschapp­ij Suriname NV, en komt met USD 400 duizend in voor de financieri­ng van het gebouw. Het ingenieurs­bedrijf Sunecon is belast met de directievo­ering van de bouw en het aannemings­bedrijf Remas NV voert de werkzaamhe­den uit. Als alles volgens plan verloopt, zal het gebouw over acht maanden opgeleverd worden.

Het gebouw wordt een modern complex dat opvang en begeleidin­g zal bieden aan vrouwelijk­e slachtoffe­rs van geweld gedurende drie tot zes maanden. Er zullen tegelijk steeds maximaal dertien vrouwen en hun kinderen opgevangen kunnen worden. Bijzonder is dat de allereerst­e bestuursle­den van Sticris aanwezig waren bij deze eerstestee­nlegging. Voormalige voorzitter Elfriede Cederboom-Ritfeld ontving in december vorig jaar nog een award van de Europese Unie, voor het werk dat zij via Sticris in de afgelopen 30 jaar heeft verzet om geweld tegen vrouwen tegen te gaan.

Sticris is alle donoren dankbaar dat dankzij hen de herbouw van het tehuis opgepakt kan worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname