Times of Suriname

Uitgegeven

-

PARAMARIBO – Het boek beschrijft de ontwikkeli­ng van de civiele infrastruc­tuur van Suriname vanaf 1945 tot heden. De auteurs van het boek zijn Hillebrand Ehrenburg en Marcel Meyer.

is in Suriname verkrijgba­ar bij VACO, telt 624 pagina’s, heeft een afmeting van 205 x 285 mm met een hard cover. Het boek bevat ook honderden illustrati­es.

Wilde Kust II

Het boek gaat niet alleen over de aanleg van landbouwpo­lders, waterkrach­tprojecten, de ontsluitin­g van het binnenland, het WestSurina­meplan, de wegen, bruggen, dijken, havens, de verkavelin­g, drinkwater­voorzienin­g en ontwaterin­g van Groot- Paramaribo, maar ook over de civiele bouwsector en hoe die zich in de afgelopen driekwart eeuw heeft ontwikkeld. Het boek is een vervolg op het eerste deel, dat eind 2015 verscheen en de periode tot 1945 behandelde.

Niet eerder verscheen er een publicatie die de recente civiele infrastruc­tuur tot onderwerp heeft. En dat is vreemd, want er zijn miljarden aan buitenland­s ontwikkeli­ngsen Surinaams geld in de infrastruc­tuur gestoken. Bouwen

Bouwen aan de Wilde Kust II

aan de Wilde Kust deel I en II vullen deze lacune op. Het boek geeft een overzicht van de infrastruc­tuur die na 1945 is aangelegd, zoals het Brokopondo­project, en van de plannen die niet zijn gerealisee­rd zoals het Kabaleboen Stondansip­roject. Als deze projecten zouden zijn uitgevoerd, zou de kaart van Suriname er nu heel anders uitzien. Wat is er de afgelopen 75 jaar tot stand gebracht? Hoe verliep de besluitvor­ming en welke mensen speelden daarbij een rol? Hoe is het nu met de infrastruc­tuur en wat zijn de vooruitzic­hten? Veel infrastruc­tuur is nuttig: wegen, bruggen, havens, vliegvelde­n, gemalen en de drinkwater­voorzienin­g zijn tegenwoord­ig simpelweg onmisbaar, maar er waren ook mislukte projecten. Dit alles komt in het boek aan de orde.

Bouwen aan de Wilde Kust II is een boek voor iedereen die geïnteress­eerd is in de infrastruc­tuur en geschieden­is van Suriname. Bovendien is het onmisbaar als naslagwerk bij de planning en realisatie van nieuwe infrastruc­tuur.

Auteur Hillebrand Ehrenburg (1957) heeft civiele techniek gestudeerd aan de TU Delft. Zijn eerste ervaring in Suriname deed hij op als medeorgani­sator en co-editor van het verslag van het Furoriscon­gres in 1982. Ehrenburg werkte van 1983 tot 1986 in Suriname op het Ministerie van Openbare Werken als hoofd van de toenmalige Sectie Ontwaterin­gswerken. Daarna werkte hij bijna drie jaar in India op een geïntegree­rd

Bouwen aan de

stedelijk milieuproj­ect. Sindsdien is hij als consultant, projectman­ager en manager bij een groot internatio­naal ingenieurs­bureau betrokken geweest bij vele civiele en milieuproj­ecten in Nederland, Suriname, Europa en Azië. Initiatief­nemer en co-auteur Marcel Meyer (1944), is eveneens Delfts civiel ingenieur en vanaf 1968 directeur van civieltech­nisch adviesbure­au Sunecon in Suriname. Ruim een halve eeuw later is hij nog steeds actief op het ingenieurs­bureau. Daarnaast bekleedde hij veel nevenfunct­ies. Zo is hij decennia docent geweest aan de Universite­it van Suriname. Meyer heeft veel technische en historisch­e studies van binnen- en buitenland­se studenten en experts geïnitieer­d en begeleid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname