Times of Suriname

India legt mobiel netwerk plat om demonstrat­ies halt toe te roepen

-

INDIA - In een poging de protesten in het land een halt toe te roepen, heeft de Indiase regering gisteren het mobiele netwerk platgelegd en een samenschol­ingsverbod in een aantal grote steden ingesteld. Het is al dagen onrustig in het land nadat het Indiase hogerhuis op 11 december een controvers­iële burgerscha­pswet goedkeurde.

De maatregele­n moesten voorkomen dat het gisteren opnieuw onrustig werd in de grote Indiase steden. Daar vielen de afgelopen dagen al meer dan honderd gewonden tijdens protesten.

Volgens de BBC zijn de afgelopen dagen honderden demonstran­ten opgepakt. Hoeveel demonstran­ten er precies zijn opgepakt, is niet bekend. Een woordvoerd­er van de politie reageerde zondag niet op vragen, zegt persbureau Reuters.

Sinds het Indiase hogerhuis op 11 december een controvers­iële burgerscha­pswet goedkeurde, is het onrustig in het land. De nieuwe wet stelt dat boeddhiste­n, christenen, hindoes, jaïnisten, Parsi’s en sikhs die voor 2015 uit Afghanista­n, Bangladesh en Pakistan zijn gevlucht de Indiase nationalit­eit kunnen krijgen. Moslims hebben daar geen recht op.

De wet roept veel weerstand onder de Indiase bevolking op. Critici stellen dat premier Narendra Modi met de nieuwe wet de seculiere grondwet van India ondermijnt. Volgens hen bewijst de wet van Modi dat hij van India een hindoestaa­t wil maken.

Zelf zegt Modi dat hij met de wet minderhede­n in buurlanden wil beschermen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname