Times of Suriname

Schotse premier vraagt toestemmin­g voor tweede referendum over onafhankel­ijkheid

-

SCHOTLAND - De Schotse premier Nicola Sturgeon gaat aan de Britse regering de toestemmin­g vragen om een tweede referendum te organisere­n over Schotse onafhankel­ijkheid. De partij van Sturgeon was goed voor een indrukwekk­ende overwinnin­g tijdens de verkiezing­en: volgens de premier een duidelijk signaal van de Schotse kiezer. Maar als er een referendum komt, moet dat wel “op een legale manier” gebeuren, zo beklemtoon­t ze.

Als de Britse regering haar vraag naast zich neerlegt, zal Sturgeon naar eigen zeggen “alle mogelijke opties” bekijken. Ze zou daarbij wel “op een redelijke en doordachte manier” te werk willen gaan. Ingaan op wat ze zal doen als de Britse premier Boris Johnson de aanvraag voor het referendum niet goedkeurt, wil ze niet. “Maar hoe meer de conservati­eve regering probeert om onze vraag tegen te houden, hoe meer ze het zaad zaait voor haar toekomstig­e nederlaag”, klonk het.

Het eerste referendum dateert van 2014 en de onafhankel­ijkheid werd toen door 55 procent van de Schotten afgewezen. De bevraging werd toen beschouwd als iets wat maar één keer in een generatie zou voorkomen. Maar volgens de Schotse Nationale Partij (SNP) zou de brexit alles veranderd hebben.

De SNP won vorige week 47 van de 59 Schotse zetels in het Britse parlement. In tegenstell­ing tot Engeland stemden de Schotten bij het brexit-referendum dat ze in de EU wilden blijven.

De Britse premier Johnson liet eerder

Boris echter al verstaan dat hij pertinent geen Schots referendum over onafhankel­ijkheid wil. Conservati­ef parlements­lid Michael Grove herhaalde afgelopen weekend nog dat de regering Johnson “helemaal niet de intentie” had om een nieuw referendum toe te laten in Schotland.

(HLN)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname