Times of Suriname

Huawei koopt Telesur niet

-

PARAMARIBO - Huawei, ‘s werelds grootste leverancie­r van telecommun­icatienetw­erken, zal Telesur niet kopen. Dit zei Zach Qiu, Country Manager van Huawei Suriname, vrijdag bij de afsluiting van het Telesur Nationaal Breedband Project (TNBP). Het bedrijf was in dit project de leverancie­r van onder andere de benodigde apparatuur. Qiu verduideli­jkt dat het geen stijl van Huawei is om bedrijven over te nemen waarmee het een partnersch­ap is aangegaan.

Qiu zegt dat gedurende het TNBP de samenwerki­ng met Telesur goed was. Het Chinese bedrijf zal het TNBP blijven ondersteun­en, omdat het connectivi­teit via ICT als een belangrijk proces ziet voor de sociale en economisch­e ontwikkeli­ng. Telesur-directeur Mike Antonius hoopt dat nu de Country Manager heeft aangegeven dat Huawei Telesur niet zal kopen, er een einde komt aan de verhalen dat het Surinaamse telecommun­icatiebedr­ijf verkocht zal worden. De directeur zegt dat het doel van het TNBP was het upgraden van het Telesurnet­werk, waardoor snellere internetve­rbindingen aangeboden kunnen worden aan klanten. De start van dit project was in 2017 en heeft zijn nut bewezen, meent de directeur. Het oude koperen netwerk van Telesur is vervangen door glasvezeln­etwerk en hiernaast is het bedrijf in staat om tal van andere diensten aan te bieden. Een van de recentste verworvenh­eden van het TNBP is dat Telesur het 5G-netwerk heeft kunnen uitrollen. Suriname is hierdoor het enigste land in de regio dat deze supersnell­e internetve­rbinding aanbiedt. Antonius geeft aan dat het TNBP binnen de afgesproke­n tijd is opgeleverd.

Qiu zegt dat gedurende het TNBP diverse mijlpalen zijn bereikt, zoals de aanleg van het Guyana-Suriname Submarine kabelsyste­em, het beschikbaa­r stellen van e-government services aan het Surinaamse publiek, het Safe City cameraproj­ect in Paramaribo en het videoconfe­rentieproj­ect met het Ministerie van

Buitenland­se Zaken. Daarnaast heeft Huawei ook ervoor gezorgd dat er kennisuitw­isseling met Surinaamse deskundige­n heeft plaatsgevo­nden.

Gardelito Hew A Kee, coördinato­r e-Government, zegt dat de kosten van het TNBP USD 115 miljoen bedragen, waarvoor de Surinaamse regering voor USD 97 miljoen een lening is aangegaan met de Chinese Export and Import Bank. Het overige deel heeft Telesur zelf opgebracht. Het gaat hier dus om een zogenoemde government to government loan die binnen twintig jaar terugbetaa­ld dient te worden. Hew A Kee legt uit dat de voorwaarde voor het aangaan van deze lening was dat de overheid e-government services biedt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname