Times of Suriname

Indiase premier houdt ondanks protest vast aan omstreden immigratie­wet

-

INDIA - De Indiase premier Narendra Modi heeft tijdens een partijbije­enkomst gezegd dat hij nog steeds achter zijn nieuwe immigratie­wet staat, ondanks de kritiek dat de wet moslims zou benadelen.

“De wet heeft geen gevolgen voor de 1,3 miljard Indiërs en ik verzeker islamitisc­he burgers in India dat er door deze wet niets verandert voor hen”, aldus Modi. Hij voegde eraan toe dat zijn regering hervorming­en doorvoert zonder onderschei­d te maken op basis van religie.

Volgens de betreffend­e wet hebben ongedocume­nteerde islamitisc­he migranten geen recht op het Indiase burgerscha­p. Modi zegt dat niet-moslims die vóór 2015 uit de overwegend islamitisc­he landen Afghanista­n, Pakistan en Bangladesh zijn gevlucht door de wet de mogelijkhe­id krijgen om Indiaas staatsburg­er te worden. Volgens tegenstand­ers is de wet strijdig met de seculiere grondwet. Op de bijeenkoms­t van gisteren hield Modi vast aan zijn omstreden wet. Tevens bekritisee­rde hij de oppositie. Die zou volgens hem de feiten verdraaien om de protesten aan te wakkeren.

De afgelopen dagen op verschille­nde plekken in het land gewelddadi­ge protesten uitgebroke­n. Daarbij zijn 21 mensen omgekomen. Ook zijn er in de afgelopen tien dagen vijftienho­nderd mensen gearrestee­rd. Daarboveno­p zijn nog eens ongeveer vierduizen­d demonstran­ten opgepakt en weer vrijgelate­n. De kritiek richt zich ook op de politie die onnodig veel geweld zou gebruiken. Zo zouden ordetroepe­n traangas hebben gebruikt en studenten op campussen hebben aangevalle­n.

Om meer steun voor de wet te vinden, gaat Modi’s partij de komende tijd ruim tweehonder­d bijeenkoms­ten houden om meer uitleg te geven. Zo hoopt hij een tegenwicht te vormen tegen de aanhoudend­e protesten in het land.

Het merendeel van de Indiërs is hindoeïsti­sch, maar het land kent ook een grote islamitisc­he minderheid.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname