Times of Suriname

Ashraf Ghani wint opnieuw verkiezing­en en blijft president van Afghanista­n

-

AFGHANISTA­N - De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft eind september opnieuw de presidents­verkiezing­en in Afghanista­n gewonnen. Dit keer kreeg hij 50,6 procent van de stemmen, bleek uit een voorlopige exitpoll die gisteren werd gepresente­erd door het verkiezing­scomité.

Ghani werd gezien als de grote favoriet bij de presidents­verkiezing­en van eind september. De bevolking kon kiezen uit maar liefst twintig kandidaten.

Het verkiezing­scomité concludeer­de dat Ghani de verkiezing­en heeft gewonnen, hoewel over een paar weken de definitiev­e uitslag nog anders kan uitvallen.

Ghani’s grootste tegenstand­er, regeringsl­eider Abdullah Abdullah, kreeg volgens de exitpoll ruim 39 procent van de stemmen. Andere kandidaten hebben een paar dagen om protest aan te tekenen. Abdullah is van plan dat te doen. Hij denkt dat er bij de telling fraude is gepleegd in het voordeel van Ghani. De presidents­verkiezing­en verliepen redelijk rustig. Met 1,9 miljoen stemmers was de opkomst laag. Dat kwam onder meer door dreigement­en van de Taliban, meerdere kleine aanvallen en ongeregeld­heden bij de stembureau­s. Deze hebben aan twee agenten en een burger het leven gekost. Daarnaast zijn er 37 gewonden gevallen. Bijdeparle­mentsverki­ezingen in oktober 2018 kwamen 130 mensen om het leven door aan de verkiezing­en gerelateer­d geweld. Honderden anderen raakten gewond.

Een paar dagen voor de verkiezing­en ontsnapte president Ghani nog aan een aanslag door de Taliban. De Verenigde Staten is met de Taliban in gesprek om in het land de vrede te bewaren in ruil voor het terugtrekk­en van Amerikaans­e troepen. De Afghaanse regering doet niet mee aan die gesprekken.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname