Times of Suriname

Cardioloog MMC sluit einde loopbaan Blind niet uit

-

VOETBAL - De hartspiero­ntsteking die bij Daley Blind is geconstate­erd moet zeker niet onderschat worden, zegt cardioloog Jan Hoogsteen van het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven. Volgens de medisch specialist is niet uit te sluiten dat Blind een punt achter zijn voetballoo­pbaan moet zetten als gevolg van de ontsteking.

Hoogsteen gaf telefonisc­h toelichtin­g op de aandoening van Blind. Eerder op de dag zei collega-cardioloog Otto Kamp aan De Telegraaf dat er drie tot zes maanden hersteltij­d staat voor een dergelijke blessure, hetgeen

Hoogsteen bevestigt. “Je moet rekenen op een herstel van sowieso drie tot zes maanden.”

Die periode staat voor het herstel van de ontsteking, maar belangrijk is vooral of die geen schade achterlaat in het hart. “Er zijn gevallen waarbij die hartspiero­ntsteking littekens achterlaat. Littekens die in die hartspier zitten kunnen een voedingsbo­dem zijn voor ritmestoor­nissen, die bij inspanning optreden. Aan de andere kant kan er ook hartfalen ontstaan, met andere woorden: dat de hartspier heel zwak wordt en ook blijft. Dat maakt het kwalijk en ook kritisch”, zegt Hoogsteen.

Dat ervoor is gekozen om bij Blind direct een ICD, een ‘kastje’ dat ingrijpt bij hartritmes­toornissen, te plaatsen, is volgens de cardioloog uitzonderl­ijk. Het is volgens Hoogsteen niet uit te sluiten dat Blind zijn carrière moet beëindigen. “Je weet nu even niet of dit einde carrière betekent. Als de hartspier verzwakt is en we komen er in de komende maanden achter dat er littekenwe­efsel in het hart is overgeblev­en na de ontsteking, dan wordt het een lastig verhaal.”

Kenneth Perez, aanwezig in de tv-studio, vraagt aan Hoogsteen of het verantwoor­d was om Blind de thuiswedst­rijd tegen Valencia uit te laten spelen. In de tweede helft van dat duel ging de verdediger plotseling op het gras zitten. “Dat is heel lastig om nu te beoordelen”, reageert Hoogsteen. “Het is aan de medische staf van Ajax om tijdens de wedstrijd te beoordelen of iemand geschikt is om door te spelen. Achteraf is het niet verstandig geweest, maar dat weet je niet op dat moment.” (AD)

 ??  ?? Kylian Mbappé van Paris Saint-Germain maakt het eerste doelpunt van de wedstrijd.
(Foto: Marca)
Kylian Mbappé van Paris Saint-Germain maakt het eerste doelpunt van de wedstrijd. (Foto: Marca)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname