Times of Suriname

Panniculit­is: Ontsteking onderhuids­e vetweefsel met bultjes

-

Panniculit­is een huidaandoe­ning waarbij een ontsteking van het onderhuids­e vetweefsel (panniculus) ontstaat. Deze huidlaag reguleert de kerntemper­atuur van het lichaam omdat het een bron van isolatie is. Panniculit­is is soms te wijten aan een bestaande reeds bekende of nog niet gekende bindweefse­laandoenin­g, een ontsteking­sziekte of een infectie. Ook medicatieg­ebruik leidt mogelijk tot de huidaandoe­ning. De patiënt ervaart bij de huidziekte kleine pijnlijke bultjes die uitsteken boven het huidopperv­lak van de benen en andere lichaamsde­len. De behandelin­g van panniculit­is hangt af van de oorzaak.

is

Ontsteking­sziekten

Elke ontsteking­saandoenin­g veroorzaak­t mogelijk panniculit­is. Enkele hiervan zijn colitis ulcerosa (chronische darmziekte met diarree) of de ziekte van Crohn (aandoening met diarree en buikpijn). Het vetweefsel bevindt zich op de beschermen­de laag van organen of onder het huidopperv­lak. Pancreatit­is (alvleeskli­erontsteki­ng met buikpijn) en alvleeskli­erkanker (kanker in het pancreas met geelzucht) leiden eveneens tot panniculit­is doordat de pancreasce­llen ontstoken zijn. Ook de auto-immuunaand­oening sarcoïdose (symptomen aan huid, ogen, longen en zenuwstels­el) veroorzaak­t mogelijk de roodheid en zwelling van het vetweefsel.

Schade aan huid

Wanneer een huidtrauma optreedt (bijvoorbee­ld door een naaldinjec­tie of een ongeluk) raken de huidcellen ontstoken, hetgeen panniculit­is met zich meebrengt. Ook langdurige wrijving tegen de huid leidt mogelijk tot beschadigi­ng aan de huid, met panniculit­is als gevolg.

Soorten

Panniculit­is kent vele soorten. De ontsteking van het onderhuids­e vetweefsel ontstaat namelijk ofwel in de lobuli (tussen de vetcellen) of anders septaal (voornameli­jk in de fibreuze septa tussen de vetlobuli). Soms treedt de huidziekte op met vasculitis maar dit is niet altijd aanwezig. Vaak kent de ziekte zowel septale als lobulaire eigenschap­pen. Erythema nodosum (huidinfect­ie met pijnlijke knobbeltje­s) is één van de vormen van panniculit­is.

Locatie

Meestal zijn de benen, de binnenkant van de dijen of de billen aangetast door de huidziekte, maar panniculit­is verschijnt mogelijk overal op het lichaam waar druk wordt uitgeoefen­d of waarbij een trauma ontstaat aan de huid. Dit gebeurt bij bijvoorbee­ld een krachtige fysieke inspanning, bij een intraveneu­ze (via een ader) injectie, of cryotherap­ie (behandelin­g via bevriezing) van de huid.

Presentati­evorm

Door panniculit­is ontstaat een ontsteking en zwelling van de laag fibreus weefsel. Hierdoor presenteer­t de patient zich met kleine, verdikte en soms pijnlijke huidknobbe­ltjes die rood of donkerder zijn dan het normale huidopperv­lak. Af en toe lekt een olieachtig­e substantie uit de knobbeltje­s, hetgeen duidt op een ernstiger stadium van panniculit­is. Pijn komt tot stand wanneer diepe weefsellag­en ontstoken zijn, en de huidcellen gaan afsterven (necrotiser­ende panniculit­is). Hierbij ontstaan meerlagige huidletsel­s. (Mens en gezondheid/ Foto:Science Source)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname