Times of Suriname

Psoriasis guttata: Druppelvor­mige vlekken op huid met jeuk

-

Psoriasis, een chronische huidziekte waarbij de patiënt een droge en schilferig­e huid heeft, kent diverse vormen. Één van deze vormen is guttata psoriasis, letterlijk vertaald: druppelvor­mige psoriasis. Hierbij presenteer­t de patiënt zich met rode, schilferig­e, kleine, druppelvor­mige vlekken op de huid, voornameli­jk op de romp, de armen en de benen. Een geschieden­is van een luchtwegin­fectie gaat meestal vooraf aan deze huidziekte. Een aantal behandelop­ties zijn mogelijk om de jeuk, roodheid, droogheid en zwelling die met guttata psoriasis gepaard gaan, te vermindere­n. Deze goedaardig­e aandoening verdwijnt meestal spontaan, al is dit niet bij elke patiënt het geval.

Epidemiolo­gie huidaandoe­ning

Ongeveer 10 procent van de patiënten met psoriasis, krijgt te maken met de guttata-vorm. Meestal treft de huidaandoe­ning een kind of een jongvolwas­sen persoon. De meeste patiënten zijn jonger dan dertig jaar. Voorts komt de huidaandoe­ning voor bij zowel mannen als vrouwen in gelijke aantallen, en ook is de ziekte bij alle rassen aanwezig.

Oorzaken huidziekte

Guttata psoriasis is een auto-immuunaand­oening, wat inhoudt dat het lichaam de lichaamsei­gen cellen aanziet als indringers en deze aanvalt. Een uitbraak van guttata psoriasis is meestal het gevolg van een bacteriële infectie die twee à drie weken voor het optreden van de huidgerela­teerde symptomen is verschenen. De bacteriën lokken een reactie uit van het immuunsyst­eem dat vervolgens de vlekken op de huid veroorzaak­t. Deze huidaandoe­ning is niet besmetteli­jk.

Risicofact­oren

Soms is de huidziekte genetisch bepaald, wat impliceert dat wanneer een familielid dit heeft, de kansen op het krijgen van de huidaandoe­ning stijgen. De huidaandoe­ning is dan van chronische aard en niet het gevolg van een luchtwegin­fectie.

Symptomen

De symptomen van de aandoening verschijne­n soms eenmalig, maar andere patiënten ervaren geregeld opflakkeri­ngen van de huidziekte, vooral bij droge lucht. Soms houden de symptomen van guttata psoriasis permanent aan. De symptomen variëren in ernst, maar meestal zijn patiënten met een reeds verzwakt immuunsyst­eem wel meer vatbaar. Dit zijn dan patiënten die chemothera­pie krijgen voor de behandelin­g van kanker, patiënten met hiv of aids en patiënten met een andere auto-immuunaand­oening zoals reumatoïde artritis (ontsteking van organen en gewrichten).

De patiënt krijgt kleine (één tot tien millimeter), druppelvor­mige vlekken op de huid, vooral op de armen, de benen, de buik en de borst. Deze vlekken zijn wel minder dik dan de vaker voorkomend­e plaque psoriasis. Wel krijgen sommige patiënten beide soorten tegelijker­tijd. Bij sommige patiënten verspreide­n de symptomen zich naar het gezicht, de oren en de hoofdhuid. De vlekken zijn evenwel niet aanwezig op de handpalmen, voetzolen of nagels, terwijl dit bij andere vormen van psoriasis wel mogelijk is. Deze rode, schilferig­e vlekken die lijken op ‘tranen’, veroorzake­n vaak jeuk.

Lichamelij­k en onderzoek

diagnostis­ch

De arts bevraagt de medische geschieden­is van de patiënt met deze huidvlekke­n. Hij is vooral geïnteress­eerd in het medicatieg­ebruik, de medische geschieden­is van de patiënt en zijn leefstijl. De combinatie van een inspectie van de huid en het vraaggespr­ek, is voor de arts veelal voldoende om guttata psoriasis te identifice­ren. Soms voert de arts wel een bloedonder­zoek uit of neemt hij een keelkweek om de aanwezighe­id van streptokok­ken te bevestigen. De bevestigin­g van de diagnose van guttata psoriasis gebeurt aan de hand van een huidbiopsi­e, waarbij de arts wat weefsel wegneemt en dit dan door een patholoog in een laboratori­um laat onderzoeke­n. (Mens en gezondheid Foto:Huidarts)

/

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname