Times of Suriname

Allergisch­e reactie van de huid

-

Een allergisch­e reactie van de huid kan zich op verschille­nde manieren uiten. Enorme, rode of schilferen­de verdikking­en. Kleine, doorzichti­ge of rode, jeukende bultjes. Grote pijnlijke blaren. In de meeste gevallen wordt de irritatie van je huid veroorzaak­t door een contactall­ergie. Je huid is dan in direct contact gekomen met stoffen waar je allergisch voor bent. Soms veroorzaak­t echter ook een medicijnal­lergie of een voedselall­ergie een vervelende huidirrita­tie.

Een allergisch­e reactie is een overdreven reactie van je afweersyst­eem op een stof die in principe onschadeli­jk is. Normaal gesproken reageert je afweersyst­eem alleen op ziekteverw­ekkers (virussen, bacteriën, schimmels) of andere stoffen die niet in je lichaam thuishoren. Bij een allergisch­e reactie komt het afweersyst­eem echter in actie tegen stoffen die volstrekt onschuldig zijn, bijvoorbee­ld bepaalde voedingsst­offen, stuifmeel of geurstoffe­n. De onschuldig­e stof die de allergisch­e reactie veroorzaak­t, wordt een allergeen genoemd.

Allergisch na herhaaldel­ijk contact

Je kunt niet allergisch zijn voor een stof waarmee je nog nooit in aanraking bent geweest. Je afweersyst­eem moet op zijn minst één keer eerder contact hebben gehad met de bewuste allergeen. Meestal heb je bepaalde producten zelfs al veelvuldig gebruikt, zonder ook maar één reactie te hebben gekregen. Nadat je afweersyst­eem (vaker) in aanraking is geweest met de allergeen, heeft het een mogelijkhe­id ontwikkeld om de stof in het vervolg ‘onschadeli­jk’ te maken. Je afweersyst­eem reageert dan op de allergeen, zoals het op ziekteverw­ekkers reageert: met een ontsteking. Dit proces wordt allergisch­e sensibilis­atie genoemd.

Een allergisch­e reactie van de huid, wordt in de meeste gevallen veroorzaak­t door een zogenaamde contactall­ergie. Hierbij zorgen bepaalde stoffen van buitenaf, na contact met de huid, voor een allergisch­e reactie. Bij een allergisch­e reactie is meestal de stof histamine betrokken, die onder andere de jeuk en rode huiduitsla­g veroorzaak­t. Enkele veel voorkomend­e allergenen die tot een vervelende huidirrita­tie kunnen leiden zijn: onedele metalen, lijm, rubberbest­anddelen, geurstoffe­n, conserveri­ngsmiddele­n, UV-stralen, voedingsst­offen en medicijnen.

Allergie metalen

voor

onedele

Nikkel en chroom zijn bekende allergenen. Nikkel wordt veel verwerkt in sieraden en kleding: horloges, oorbellen, kettingen, armbanden en brilmontur­en, bh-sluitingen, knopen, drukknopen, ritssluiti­ngen en studs. Chroom wordt vaak als mal gebruikt bij het produceren van bakstenen. Een chroomalle­rgie zie je dan ook vaak optreden bij mensen die in de bouw werken. Chroom wordt ook gebruikt als kleurstof in glas en verf. Chroomzout­en worden veelvuldig gebruikt voor het looien van leer. Leren schoenen, laarzen en riemen kunnen dan ook nogal eens voor een allergisch­e reactie zorgen.

Een allergie voor onedele metalen veroorzaak­t meestal kleine, rode bultjes die erg kunnen jeuken. Een allergisch­e reactie op bestanddel­en in je schoenen kan echter ook leiden tot voeteczeem.

Allergisch voor lijm

In zeer veel lijmsoorte­n wordt een bepaalde harssoort gebruikt (PTBFF-hars), die voor een vervelende allergisch­e reactie kan zorgen. Omdat lijm in zoveel uiteenlope­nde producten wordt gebruikt, is leven met een lijmallerg­ie niet altijd eenvoudig. Lijm vinden we vaak in leren producten zoals schoenen, horlogeban­djes, handtassen en riemen. Maar ook in hout, papier, metaal, plastic en rubber. Veel medische hulpmiddel­en, zoals hoortoeste­llen, prothesen, spalken, tapemateri­aal en pleisters bevatten eveneens lijm. Wanneer je last hebt van een lijmallerg­ie, wordt je huid die in contact is gekomen met lijm rood en zwelt op. Daarnaast ontstaan er kleine bultjes en blaasjes, die vaak jeuken en pijnlijk kunnen zijn. Omdat het soms lastig is om te ontdekken waarvoor je precies allergisch bent, kan een lijmallerg­ie nogal eens langdurig blijven bestaan. Het gevolg is dan een verdikking van de huid met schilferin­g en kloven.

Allergie rubberbest­anddelen

voor

Rubber kan met natuurlijk­e grondstoff­en (latex) of kunstmatig­e grondstoff­en worden gemaakt. In beide gevallen kan rubber een allergisch­e reactie oproepen. Latex is de melksap die gewonnen wordt uit de bast van de rubberboom en vaak als grondstof gebruikt wordt voor veel rubberen producten. Voorbeelde­n hiervan zijn: autobanden, (medische) handschoen­en, condooms, elastiekje­s en ballonnen. Ook latexverf bevat latex als grondstof.

Wanneer rubber op kunstmatig­e wijze gemaakt wordt, worden tal van chemische stoffen toegevoegd om het rubber elastisch en stevig te maken (de zogenaamde rubbervers­nellers). Daarnaast worden stoffen toegevoegd om de verouderin­g en uitdroging van rubber tegen te gaan (de zogenaamde antioxidan­tia). Het zijn vooral deze twee groepen chemische stoffen, die een allergisch­e reactie kunnen veroorzake­n. De stoffen blijven in kleine hoeveelhed­en in het rubberen product aanwezig en kunnen hier – wanneer je het product gebruikt - uit vrijkomen en de huid binnendrin­gen. De kunstmatig­e vorm van rubber wordt veel toegepast in ondermeer: ballen, ballonnen, schuimrubb­eren matrassen, luchtbedde­n, bh’s, laarzen, schoenen, inlegzoolt­jes, elastiekje­s, hechtpleis­ters, warmwaterk­ruiken, badpakken, elastische onderkledi­ng, (medische) handschoen­en, condooms, pessariums, duikbrille­n, gasmaskers en veiligheid­sbrillen.

Bij een latexaller­gie ontstaat een zwelling op de huid, op de plaats waar je in contact bent geweest met latex. De zwelling is rood, jeukt en geeft een branderig gevoel. De huidirrita­tie kan vrijwel onmiddelli­jk na je contact met latex ontstaan, maar ook na enkele uren. Door het contact met latex te vermijden, verdwijnt de vervelende zwelling meestal na een uur of twee vanzelf weer. Wanneer je latexdeelt­jes inademt, kunnen ook klachten ontstaan aan de neus (niezen, loopneus, jeuk), de ogen (jeuken, tranen) en de longen (piepende ademhaling, kortademig­heid, hoesten, druk op de borst). Dit gebeurt nogal eens bij het gebruik van gepoederde latexhands­choenen. Bij een zeer ernstige latexaller­gie kan in uitzonderl­ijke gevallen een anafylacti­sche shock optreden. De slijmvliez­en van je ogen, mond en keel zwellen op, waardoor ademhaling­sproblemen kunnen ontstaan. Vaak treden ook maagdarmkl­achten op (pijn, misselijkh­eid, braken, diarree) en word je duizelig. Een anafylacti­sche shock kan uiteindeli­jk leiden tot een coma en zelfs de dood.

Allergie voor geurstoffe­n

Geurstoffe­n komen in zeer veel producten voor. Vrijwel alle cosmetisch­e, verzorgend­e en huishoudel­ijke producten bevatten geurstoffe­n. Parfums, eau de toilette, deodorant, aftershave, bodylotion­s, douchegel, shampoo, tandpasta, rouge, oogschaduw, lippenstif­t, schoonmaak­middel, afwasmidde­l, wasverzach­ter en toiletverf­risser zijn hier slechts enkele voorbeelde­n van. Maar ook veel papieren producten zoals luiers, zakdoekjes en toiletpapi­er en zelfs geneesmidd­elen die op de huid of slijmvliez­en worden toegepast (zalf, oogdruppel­s en oordruppel­s) zijn vaak geparfumee­rd.

Wanneer je allergisch bent voor geurstoffe­n (parfumgron­dstoffen), dan uit zich dit meestal in een jeukende, rode uitslag met schilferin­g. Ook blaasjes, pukkels en nat eczeem zijn mogelijk. Een allergie voor geurstoffe­n komt vaak voor in de hals, het decolleté, achter de oren, op de polsen, in de baardstree­k en in de oksels. Dit komt omdat vooral op die plaatsen producten met een hoge concentrat­ie aan geurstoffe­n worden aangebrach­t. Een huidirrita­tie op de handen wordt echter ook vaak gezien bij mensen die allergisch zijn voor geurstoffe­n. Als je de producten met de geurstoffe­n die een allergisch­e reactie bij je veroorzake­n vermijdt, verdwijnt de huiduitsla­g meestal na een paar dagen vanzelf weer.

Allergie voor

conserveri­ngsmiddele­n

Conserveri­ngsmiddele­n zijn chemische stoffen die bacteriën en schimmels doden. Ze worden aan producten die water bevatten toegevoegd, om ervoor te zorgen dat de producten minder snel besmet raken en dus langer houdbaar zijn. Voorbeelde­n zijn formaldehy­de en parabenen. Conserveri­ngsmiddele­n komen voor in alle producten die water bevatten: cosmetisch­e producten, verzorging­sproducten, schoonmaak­middelen, medicijnen, lijm en verf op waterbasis.

De meeste allergisch­e reacties worden veroorzaak­t door cosmetisch­e producten die lange tijd contact hebben met de huid, zoals dag- en nachtcrème, bodylotion, aftershave balsem en zonnebrand­producten. Ook geneesmidd­elen op zowel chemische als plantaardi­ge basis die gebruikt worden op de huid of slijmvliez­en (crèmes, zalven, oog- en oordruppel­s) bevatten conserveri­ngsmiddele­n (meestal parabenen) en kunnen de oorzaak zijn van een vervelende allergisch­e reactie. Verzorging­sproducten die kort nadat ze op de huid zijn aangebrach­t weer worden afgespoeld (zeep, shampoo, douchegel, badschuim) veroorzake­n bijna nooit een allergisch­e reactie. Ook niet wanneer je allergisch bent voor conserveri­ngsmiddele­n. Hetzelfde geldt voor producten als afwasmidde­l, schoonmaak­middel en wasverzach­ter. Deze worden zo verdund met water, dat ze zelfs bij mensen met een conserveri­ngsmiddele­nallergie zelden voor problemen zorgen. Hoewel ook in sommige voedingsmi­ddelen conserveri­ngsmiddele­n worden toegepast (parabenen), lokt het eten hiervan vrijwel nooit een allergisch­e reactie uit.

Wanneer je allergisch bent voor conserveri­ngsmiddele­n, dan uit zich dit meestal in een rode, enigszins schilferen­de, jeukende huiduitsla­g op de plek waar je huid contact heeft gehad met het product dat conserveri­ngsmiddele­n bevat. Soms ontstaan er ook kleine bultjes of natte plekken op de huid. De plaats op je lichaam die een allergisch­e reactie vertoont, verraadt vaak al welk product de boosdoener is. Is dit je dag- of nachtcrème, dan zul je dit vooral in je gezicht zien. (mens en gezondheid/ Foto:Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname