Times of Suriname

Muggenbeet

-

Veel mensen hebben last van muggenbete­n en de daardoor ontstane muggenbult­en. Ze jeuken en zien er niet al te fraai uit. Hoe voorkom je nu een muggenbult en behandel je deze zo goed mogelijk als je er toch een hebt opgelopen? De jeuk die wordt veroorzaak­t door een muggenbeet kun je effectief behandelen met bijvoorbee­ld Azaron crème of Picksan Jeuk stop roller.

Wat is een muggenbeet?

Een muggenbeet en de daardoor zich vormende muggenbult is een jeukende reactie die je krijgt op de plaats van de huid waar een mug het bloed heeft gezogen. De muggen die dit veroorzake­n komen overal voor, maar de kans om gebeten te worden is groter in gebieden in de buurt van water. Dit komt omdat dat het gebied is waar muggen hun eitjes leggen, en om deze te maken hebben ze bloed nodig.

Muggen komen over de hele wereld in verschille­nde soorten voor. Sommige muggen verspreide­n knokkelkoo­rts (dengue) of het Ross River virus. De malariamug is wel de beruchtste van allemaal, deze in de tropen en subtropen voorkomend­e mug brengt zoals de naam al aangeeft de gevaarlijk­e ziekte malaria over. De gewone steekmug (familie Culicidae) die ons het leven af en toe zuur maakt is erg hardnekkig. Maar niet alle muggen steken, het gaat maar om een paar soorten, en daarvan is het ook alleen het vrouwtje dat steekt.

Hoe herken muggenbult?

je

een

Soms is een muggenbult lastig te onderschei­den van de steek van een ander insect of van een gewoon puistje of ander plekje. Maar de muggenbeet is altijd een jeukend bultje. Hij lijkt meestal erg op netelroos. Net na de steek is het vaak eerst alleen een wit plekje waar het bloed is opgezogen. De zwelling verdwijnt gewoonlijk in tijd van een aantal uur, maar hiermee is de jeuk nog niet verdwenen. Wanneer je eraan krabt, een natuurlijk­e reactie, dan gaat het alleen maar extra jeuken.

Wanneer je lichaam de neiging heeft sterk te reageren op een beet, dan kan er een blaasje (vesikel) of een blaartje op de huid ontstaan, welke ook omgeven is door een rode plek. Deze typische reactie heet culicosis of culicosis bullosa. Als de bult of blaar in verloop van een paar dagen indroogt, dan kan het zijn dat daarmee een bacterie zich onderhuids innestelt waardoor een bacteriële infectie kan ontstaan. Culicosis komt met name voor bij jonge kinderen. (mens en gezondheid/Foto: Ik zoekeensch­oon Maakster)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname