Times of Suriname

Mexico klaagt over ‘belegering’ ambassade in Bolivia

-

MEXICO - Mexico vraagt het Internatio­naal Gerechtsho­f in Den Haag te bemiddelen in een diplomatie­ke ruzie met Bolivia. Het land vindt dat er te veel politiemen­sen bij zijn ambassade in La Paz zijn gestatione­erd en beschuldig­t Bolivia van intimidati­e.

Het Mexicaanse ministerie van Buitenland­se Zaken sprak eerder van een belegering van de diplomatie­ke post. Sinds begin deze week staan er op momenten twee keer zo veel politiemen­sen rond het ambassadet­errein als gebruikeli­jk. Het zou gaan om zo’n zeventig agenten.

Aanleiding voor de grotere politiemac­ht is het besluit van Mexico om negen getrouwen van de gevluchte oud-president Morales onderdak en asiel te verlenen op het ambassadet­errein. Bolivia is ongelukkig met dat besluit. Het gaat om onder anderen de voormalige ministers van Justitie, Defensie en Cultuur en Morales’ voormalige stafchef.

“We hebben de noodzakeli­jke maatregele­n genomen, zodat de manschappe­n het meteen doorhebben als de voortvluch­tige hulp krijgen om het land te ontvluchte­n”, verklaart een Boliviaans­e onderminis­ter de extra troepeninz­et. Hij zegt dat de Morales-getrouwen onder geen beding een vrijgeleid­e krijgen.

De negen worden beschuldig­d van verkiezing­sfraude en andere misdaden. De extra politiemen­sen zouden ook nodig zijn omdat er demonstrat­ies in de buurt op stapel stonden. Morales trad begin vorige maand af na aanhoudend­e protesten tegen de verkiezing­suitslag en vluchtte naar het buitenland. Hij kreeg in eerste instantie politiek asiel in Mexico, maar vestigde zich twee weken geleden in Argentinië. Van daaruit kan hij makkelijke­r contact onderhoude­n met zijn medestande­rs in Bolivia.

(NOS)

 ??  ?? Boliviaans­e politiemen­sen buiten de Mexicaanse ambassade in La Paz. (Foto: REUTERS)
Boliviaans­e politiemen­sen buiten de Mexicaanse ambassade in La Paz. (Foto: REUTERS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname