Times of Suriname

Al enkele gevallen van dengue geregistre­erd

-

PARAMARIBO – Bij de Regionale Gezondheid­sdienst zijn volgens de arts Premdew Lachman, al zeker twee gevallen van dengue genoteerd. Minouche Bromet, directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg (BOG), bevestigt dat er al denguegeva­llen zijn genoteerd, maar kan niet aangeven om hoeveel het landelijk gaat.

Bromet doet een beroep op de gemeenscha­p bij ziektevers­chijnselen er niet vanuit te gaan dat het om een griepje gaat en er dan voor kiezen uit te zieken. Ze raadt aan dat een arts wordt geraadplee­gd, om zeker te zijn wat er aan de hand is. Mocht het zijn dat iemand toch dengue heeft opgelopen, adviseert de directeur dat de persoon zich goed bedekt en onder een klamboe slaapt. Zo wordt voorkomen dat de muskiet die dit virus overdraagt, de gelegenhei­d krijgt dit over te dragen aan meerdere mensen binnen de directe omgeving.

Een medewerker van het BOG geeft aan dat hoewel Suriname nog niet kan spreken van een epidemie, burgers wel alert moeten zijn. Volgens haar is het van belang dat de bevolking alvast mogelijke broedplaat­sen van muskieten opruimt. Verder is het belangrijk dat personen regelmatig muskieteng­el smeren, muskietenk­aars aansteken en voornameli­jk een klamboe gebruiken.

Voorts geeft de directeur aan dat het BOG alleen gebieden bespuit waarvan bekend is dat er tenminste een denguegeva­l is genoteerd. Er wordt dan direct met insecticid­e gespoten in een straal van 100 meter in de omgeving waar de persoon dengue heeft opgelopen. Verder wordt ook op de poli met insecticid­e gespoten, nadat een denguegeva­l gemeld is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname