Times of Suriname

Governor Van Trikt met verlof Onderzoek ingesteld

-

PARAMARIBO - Governor Robert-Gray van Trikt van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is met verlof. Er wordt een diepgaand onderzoek gepleegd naar handelinge­n van de governor. Wat er precies aan de hand is, wordt verzwegen, maar de activiteit­en zijn ernstig genoeg om verder uitgezocht te worden. Van Trikt werkt mee aan het onderzoek en heeft daarom verlof opgenomen.

Zowel de regering als de raad van commissari­ssen (rvc) bij de moederbank doet zeer geheimzinn­ig over het onderzoek. Dit tot grote ergernis in De Nationale Assemblee waar regeringsc­oördinator Soewarto Moestadja, met een verklaring die hij aflegde meer vragen dan antwoorden opriep. “Met zijn medewerkin­g heeft hij ingestemd om het onderzoek, dat wij noodzakeli­jk achten om kwesties de bank rakende, te plegen”, zegt Moestadja. Hij herhaalde deze mededeling tot wel vier keer in het parlement gisteren, omdat de oppositie bleef aandringen op meer informatie.

Volgens onofficiël­e berichten worden de uitgaven van de monetaire autoriteit onderzocht alsook belangenve­rstrengeli­ng in de private sector.

Indringend­e vragen vanuit de oppositie zijn geparkeerd, totdat het onderzoek is afgerond. Moestadja weigert in details te treden over de beweegrede­nen van het onderzoek en het verlof van VanTrikt.

De rvc stelt in een persverkla­ring de vele geruchten te betreuren, maar geeft zelf ook niet de juiste weergave van het vraagstuk. “De governor is niet ontslagen of geschorst. De CBvS heeft nog steeds een governor, maar diens ambt is wel onder druk komen te staan. Ook doet de rvc de belofte dat additionel­e informatie zal volgen zodra het onderzoek is afgerond. Voor nu vindt de raad het een kwalijke zaak dat de reputatie en het imago van de governor door het slijk worden gehaald vanwege de geruchten”, staat in de verklaring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname